Nagyon sok orvos hiányzik Budapesten, de vidéken még nagyobb a szakemberhiány

2020. január 4., 18:00

Szerző:

Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb az orvoshiány. Az egészségügyi szakdolgozók esetében még rosszabb a helyzet, mint az orvosoknál – írja a Portfolió a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A KSH jelentése szerint 2018-ban hazánkban 41,3 ezer betöltött és 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt, utóbbi a működéshez szükséges orvosi állások 4 százalékát jelentette. A legtöbb üres orvosi állás a fekvőbeteg-ellátásban jelentkezett (971), a járóbeteg-ellátásban 459 volt betöltetlen.

Az üres orvosi állások 43 százaléka Budapestre koncentrálódott. A fővárosban a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1 százaléka volt betöltetlen, ezen kívül ezt meghaladó (5,3–5,9 százalékos) orvoshiány jellemezte Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is.

Képünk illusztráció
Fotó: 168 Óra archív

Az egészségügyi szakdolgozók országosan 101 ezer állást töltöttek be, ez 3,7 ezerrel kevesebb a szükségesnél, vagyis a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt betöltetlen.

Vas megyében az álláshelyek 8,7 százaléka maradt üresen, de Komárom-Esztergom megyében (7,6 százalék) és Budapesten (6,9 százalék) is jelentősebb volt a szakemberhiány az átlagosnál.

Mintegy 1400, többnyire ezer főnél kisebb településen nem működött háziorvosi praxis. Átlagosan egy háziorvosra és házi gyermekorvosra együttesen 1607 lakos jutott, de Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1700 főnél is több.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.