Kritikus létszámhiány a Volánnál, a tervezettnél nagyobb béremelést kér a szakszervezet

2018. szeptember 18. 10:53 - szerző: 168 Óra

A korábban megállapodott 5 százalék helyett legalább kétszámjegyű bérfejlesztést tart szükségesnek 2019-re a volános dolgozók számára a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A 2017-ben kötött, három évre szóló bérmegállapodás hatása az első két évben a Közlekedési Központoknál – Volánok – messze elmaradt a várakozástól, továbbra sem lett vonzó az autóbuszvezető és a karbantartó szakma, s a Közlekedési Központokba szervezett Volán társaságoknál járművezetők mellett továbbra is nagy hiány van autó- és autóvillamosság szerelőből, de még raktárosokból is. A versenyszféra jövedelmei elszaladtak az ágazat mellett – állapította meg Baranyai Zoltán, a KKSZ elnöke.

Hiába kötöttek a szakszervezetek és a munkáltató hároméves bérmegállapodást, a magyar munkaerőpiac elhúzott a Volánok melett. Amíg belföldi tehergépjármű-vezetőket négyszázezer nettó jövedelemért keresnek, addig a Volánoknál átlagosan alig több mint 200 ezres nettót kínálnak az autóbuszvezetőknek. Ne csodálkozzon senki, hogy nagy a fluktuáció és egyes területeken óriási a létszámhiány – mondta az elnök, hozzátéve, hogy nemcsak a járművezetők, hanem más állománycsoportokban dolgozók jövedelme sem piacképes, még a hazai viszonylatok között sem.

Két év tapasztalatából kiindulva 2019-re mindenképpen a megállapodásban rögzített 5 százalékos mértéknél magasabb béremelésre lesz szükség – jelentette ki Baranyai. A KKSZ kétszámjegyű fejlesztést tart szükségesnek ahhoz, hogy a közúti közösségi közlekedés megfelelő létszámmal tudjon működni a jövőben. A jelenlegi kritikus helyzetben az autóbuszvezetők országszerte túlhajszoltak, ami a közlekedés biztonságát is veszélyezteti. A túlhajszoltság és az alacsony bér az együttes oka az elvándorlásnak. Kevés a szabadnap, a ki nem adott szabadságok, sok a túlóra és a jövedelem sem versenyképes – sorolja a felgyűlt problémákat Baranyai, aki szerint, ha a helyzet nem változik, lassan nem lesz buszvezető, nem lesznek buszok az utakon.