IDEA: a DK bebetonozta magát a Fidesz mögött a második helyre, az MSZP és a Jobbik egyelőre nem tudja beérni

2019. augusztus 8., 12:16

Szerző:

Jelentéktelen mértékben csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. A júniusi 32 százalék után 31 százalékot értek el a kormánypártok az IDEA Intézet közvélemény-kutatása alapján. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott reprezentatív felmérés adatait 2019. július 23–július 26. rögzítették 2 ezer fő válaszai alapján. Ebből az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népesség körében alig változott az elmúlt egy hónapban, az ellenzéki pártok körében viszont egyre valószínűbb az átrendeződés.

A teljes népesség körében a Jobbik és az MSZP támogatottsága szinte változatlan. A Jobbikot 7, az MSZP-t 5 százalék támogatta július végén. A Demokratikus Koalíció viszont bővítette szavazótáborát, 2 pontot javítva 10 százalékot ért el. A Momentum támogatottsága változatlanul 5 százalék.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 3, az LMP-nek 2 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalomnak 1 százalékos a támogatottsága, míg a Párbeszédnek maradt a korábbi 1 százalékos támogatottsága.

Fotó: IDEA Intézet

A biztos pártválasztókat tekintve a Fidesz-KDNP népszerűsége 49-ről 48 százalékra csökkent. A DK-nak ebben a körben 15-ről 18 százalékra nőtt a támogatottsága. 

A Jobbikra július végén a biztos pártválasztók 9 százaléka, a Momentumra 8 százaléka, az MSZP-re 6 százaléka szavazna. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 4 százalék, az LMP-t 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalmat 2 százalék, a Párbeszédet 1 százalék támogatja.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a teljes népesség 34 százaléka.

Az Idea Intézet megállapította, hogy az ellenzéki átrendeződés esélye mind valószínűbbnek látszik, ugyanis sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudott javítani a május 26-át követő mérési és politikai pozícióján, a DK és a Momentum viszont tartja az EP-választás utáni megerősödött pozícióját.