A magyarok 61 százaléka, és még a Fidesz-szavazók többsége is támogatja az orvosi marihuána legalizálását

2019. június 25., 15:10

Szerző:

A magyarok 61 százaléka támogatja, és csak 17 százaléka ellenzi az orvosi kannabisz legalizálását. Ez derült ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit ma Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje ismertette.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Magyar Liberális Párt azért rendelte meg a kutatást a kérdésben a cégtől, mert javaslataikat a Fidesz folyamatosan lesöpri az asztalról, és nem hajlandó a kormánypárt a párbeszédre az orvosi kannabisz használatáról.

A kutatás alapján a magyar emberek 61 százaléka támogatja, 17 százaléka ellenzi a legalizálást, 22 százaléka pedig nem tudja, hogy áll a kérdéshez. A Liberálisok szerint ez az álláspont egyezik az Európai Parlament idén elfogadott hivatalos állásfoglalásával, amely a kannabisz orvosi felhasználását hivatott ösztönözni az Unió teljes területén.

Fotó: Závecz-Research

– Ennek fényében különösen érthetetlen, hogy a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma miért zárkózik el továbbra is a kannabisz orvosi célú felhasználásától. Pedig ha valakinek, az onkológus Kásler Miklósnak lehetne szaktudása arról, hogy a daganatos betegek fájdalmának enyhítésében, közérzetének és életminőségének javításában, és a tünetek kezelésében milyen egyedülállóan hatékonyak a kannabisz alapú gyógyszerek – áll a közleményben.

A kannabisz gyógyszerként támogatását leginkább a 60 év felettiek és a fiatalok támogatják, a két korcsoport 63 és 62 százaléka legalizálná a szer alkalmazását a gyógyászatban. Sermer Ádám kiemelte, hogy miközben a Fidesz kézzel-lábbal harcol a szer gyógyászati használatának elterjedése ellen, még

a kormánypárti szavazók 47 százaléka is támogatja, és csupán 21 százaléka ellenzi az orvosi kannabisz legalizálását.

 

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.