Központosított várandósság – Kockázatok és mellékhatások

2020. február 29. 08:14 - szerző: Szigeti Ildikó

Gyereket várnak. Mármint a kormány népességpolitikai illetékesei. Nem is akármennyit. Pontosan négyezret. És nem is akárkiktől. A Ratkó-unokáktól. Azoktól, akiknél korábban valami miatt elmaradt a baby boom. És ez a valami az, amiről sem akkor, sem most, amikor a meddőségi központok államosításáról döntöttek, nem vettek tudomást. Félő, hogy nagy árat fizetnek az ingyenes lombikbébiprogramban részt vevők és az így született gyerekek. Ám ez pénzben aligha mérhető.

Nem hozták a papírformát. A kormány családvédelmi intézkedései éppen azokra nem voltak ösztönző hatással, akiket megcéloztak velük. Talán mert náluk eleve hiányzott egy fontos feltétel, jelesül maga a család. A szóban forgó fiatalok olyan kedvezményekben részesülhettek volna, amelyek meghozzák a kedvet a második, a harmadik, sőt akár a negyedik gyermek vállalásához, csakhogy ehhez kellett volna az első csemete. Na, ez az, ami – azaz aki – elmaradt. Pedig hatalmas volt a várakozás. Pontosabban az elvárás a potenciális szülőkkel szemben. Demográfiai áttörést reméltek tőlük, azt, hogy ők lesznek a magyarság fennmaradásának zálogai. Nem lettek. A Ratkó-unokák hatalmas csalódást okoztak. Na de most! Újra célkeresztbe kerültek. Ezúttal az ingyenlombikkal próbálják jobb belátásra bírni őket. Adódik a kérdés, hogy ha a pénzügyi ösztönzőkre immunisnak bizonyult ez a generáció, vajon mit várnak a meddőségi ellátás díjmentessé tételétől az illetékesek.

Mivel ismét ugyanaz a célcsoport, talán érdemes lett volna megnézni, vajon mi lehetett korábban az oka a demográfiai robbanás elmaradásának. Ám hiába keresünk magyarázatot, nincs (vagy nem nyilvános) olyan kutatás, tanulmány, amely választ adna erre a kérdésre. Jobb híján csak feltételezésekre hagyatkozhatunk.

A kép középen Ratkó Anna

Ha a gyermekvállalás meghatározó feltételeiből indulunk ki, viszonylag egyszerűen rátalálunk arra a neuralgikus pontra, amely meggátolta a Ratkó-unokák tömeges családalapítását. Az egyik legfontosabb az egzisztenciális szempont. Az, hogy legyen hova érkeznie a születendő gyereknek, és legyen meg az az anyagi biztonság, ami legalább ideig-óráig garantálja a felnevelése költségeit. A megelőlegezett családtámogatási intézkedések elvileg ezt voltak hivatottak megteremteni, ám a hatás elmaradt. A megoldás tehát másutt keresendő. A személyi feltételek között. Becslések szerint csaknem 150 ezer pár küzd meddőséggel, jóllehet többségük – fizikailag – alkalmas a gyermekvállalásra. És mivel ez így van, a kör leszűkült. A lelki tényezőkre.

Amikor egynél több embernél megfigyelhető egy bizonyos magatartási forma, felvetődik annak globálisabb, az egyénen túlmutató oka. Az úgynevezett evolúciós pszichológia a lélektan viszonylag új területe, amely arra keresi a választ, hogy mely viselkedési formák szolgálják leginkább az egyén és a faj (mármint az ember) fennmaradását. Ebből a megközelítésből az amúgy az X generációba tartozók renitens viselkedése paradox jelenségnek mondható, azzal ugyanis éppen hogy gátolják a faj fennmaradását. Mindezt nem szándéskosan, hanem valami rejtélyes okból teszik, amiért ráadásul még bűntudatuk is van...

A cikk teljes változatát a csütörtökön megjelent 168 Órában olvashatja el!