Közpénzmilliárdokból épül méregdrága magániskola Debrecenben

2018. szeptember 14. 08:52 - szerző: 168 Óra

Teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) létrehozását, a Modern Városok Program részeként. Az iskola tandíjköteles, és a közpénz ellenére magániskola lesz. Egy gyerek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd – írja a 24.hu.

Az intézmény honlapja szerint a tandíj egy gyereknek

  • az óvoda egy évre majdnem 2,5 millió forint,
  • az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forint,
  • a következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente,
  • végül az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintot évente.

Emellett 100 ezer forintos jelentkezési díjjal, napi 1500 forintos étkezési díjjal is számolniuk kell a szülőknek, és még az iskolabusz sem lesz ingyenes.

Fotó: isd.debrecen.hu

Öreg János, az intézmény jövendőbeli igazgatója tavaly azt nyilatkozta, hogy az intézmény iránt óriási az érdeklődés, és már elkezdődött az előzetes jelentkezés. A portál megkérdezte őt arról, hogy nem érez-e ellentmondást a több millió forintos tandíj és a majd 3,3 milliárd forintos állami hozzájárulás között.

– Azt gondolom, hogy ezt a kérdést nem kiragadottan kell kezelni. A magyarországi nemzetközi iskolák színvonalának megfelel ez a tandíj

– válaszolta Öreg János.

A leendő igazgató ragaszkodott ahhoz, hogy az önkormányzaton keresztül kérjen tőle a 24.hu személyes interjút, így arra a kérdésre nem felelt, hogy mi az oka annak, hogy miközben

teljes egészében közpénzből valósul meg a beruházás, az iskola magánintézmény lesz.

A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. A tervek szerint 2019 szeptemberében indul a képzés.

A beruházásról Papp László polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy magyar és nemzetközi érettségit is szerezhetnek itt a tanulók, és számítanak a környező országok tanulóinak jelentkezésére is. Az óriási tandíjat nem említette. Ahogy Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere, és a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős korábbi tárca nélküli miniszter sem. Hallgatott róla Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Mindketten részt vettek az intézmény alapkőletételén.

A beruházás értékét eleinte 2 milliárd forintra becsülték, ám a közbeszerzési értesítő szerint végül majdnem 3,3 milliárd forintért valósítja meg azt a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. Az iskolát a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ üzemelteti majd. A központ 97 százalékban a Debreceni Önkormányzat, 3 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában van, illetve a Debreceni Egyetem is tulajdonrészt szerzett benne.