Közös listát állít a 2019-es EP-választásra az MSZP és a Párbeszéd

2018. november 10. 14:56 - szerző: MTI

Az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít az 2019. májusi európai parlamenti (EP-) választásra. Az Európa-párti erők szövetségéhez várják további pártok, civil szervezetek, szakszervezetek csatlakozását.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője szombaton Budapesten az MSZP választmányi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar választópolgárok döntő többsége támogatója Magyarország európai uniós tagságának. 

Az MSZP és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Mónus Márton

Hozzátette: azért küzdenek, hogy azok az erők, amelyek az EU szétverésén dolgoznak, minél kisebb arányban tudják befolyásolni az uniós döntéseket.

Bemutatta a választási szövetség szimbólumát, amelyet egy kitűzőn viselt és mögötte egy molinón is látható volt. A pártelnök a szív alakú logóról azt mondta, ez a szív azt fejezi ki, hogy Európa szíve Magyarország, és Magyarország szívébe fogadta Európát.

Kérdésre elmondta, később állapodnak meg arról, hogy a közös listán kik szerepelnek. Hozzátette: a lista összetételéről az MSZP elnöksége és a választmány január végén dönthet, február második felében pedig az MSZP kongresszusa hagyhatja jóvá.

Hangsúlyozta, tiszteletben tartják és elfogadják, ha valamely más párt úgy dönt, hogy külön listán indul.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke örömét fejezte ki, hogy a szocialisták választmánya „óriási többséggel" kötelezte el magát a Párbeszéddel közös lista mellett. Elmondta, a Párbeszéd taggyűlése vasárnap egy hasonló javaslatot tárgyal és ő társelnökként amellett fog érvelni, hogy folytassák a közös munkát az MSZP-vel.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke közölte, a testület ülésén kiálltak a CEU mellett, a tudomány, a tanítás és az oktatás szabadságáért. Szólt arról, hogy 2010 óta több mint 90 ezer fiatal nem jutott be a felsőoktatásba, mert a Fidesz drasztikusan csökkentette az államilag finanszírozott férőhelyeket és 2-2,5-szeresére emelte fel a tandíjakat.