Az Orbán-kormány szinte minden hatévest kényszeriskoláztat, pénteken elfogadták a köznevelési törvény módosítását

2019. július 12., 12:56

Szerző:

Öt-hat éves gyerekeket, szülőket és az óvodákat is kemény helyzet elé állítja a Fidesz azzal, hogy 2020-tól a gyakorlatban megnehezíti, hogy gyerekek ne halaszthassák el az iskolakezdést – így összegezhető a döntés ellen tiltakozó szülők és szakemberek álláspontja. A parlamenti fideszes többség számos egyéb kérdésben is módosította a köznevelési törvényt a pénteki zárószavazáson.

  • Döntöttek az iskolaigazgatók választásáról, hogy már a szülők és diákok se véleményezhessék a kinevezést, de a tanári kar lehetőségei is szűkülhetnek.
  • Kötelezővé tették az osztályozást más iskolai értékelési módszerekkel szemben.
  • A magániskolák tanrendjét az állami iskolákéhoz igazították, érdemben csökkentve a magániskolák lényegét adó tanrendi eltéréseket.
  • A kormány korábban elhalasztotta a magántanulói státusz kiadásának szigorítása miatt tiltakozások okán a törvénycsomag elfogadását, ám pénteken azt is elfogadták. A magántanulói státusz megadásáról a jövőben nem az igazgató dönt, hanem az államapparátus.

Az iskolaérettséget a jelenlegi fideszes javaslat lényegében iskolakezdési kötelezettségre cseréli.

A mai szavazás felüírt szabályozás még megengedő volt annak tekintetében, hogy ha egy hatéves gyermek az óvónők és a szülők és a védőnő megítélése szerint még nem volt iskolaérett, akkor meglehetősen rugalmasan lehetett halasztást elérni, hogy csak a következő tanévben kezdje a gyermek az iskolát, erről pedig a városi jegyző hozott határozatot.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az új jogszabály minimalizálja a szülő és az óvónő és a védőnő beleszólását, a jegyzőt kivonja az eljárásból. Ha egy gyermeket a szülei és az óvónők még nem tartanak iskolaérettnek, akkor a szülő igénylést adhatna be a halasztásra a területileg illetékes kormányhivatalhoz, ahol egy illetékes vizsgálná az esetet.

A szülő innentől legfeljebb a véleményét mondhatja el, nincs egyetértési joga, ahogyan az óvónőnek és a védőnőnek sem, akiket legfeljebb szakértőként hallgathatnak meg, a döntés a kormányhivatalé lesz.

A kormányzati álláspont szerint megmarad a lehetőség a halasztásra, azonban gátat lehet szabni azoknak az eseteknek, amikor a szülők nyomására a már iskolaérett gyerekeket is óvodában tartják. Ezek a gyerekek így egy évvel később a többieknél jóval fejlettebben válnak diákká.

A jogszabályról sokat elmond az is, hogy noha az idei iskolakezdés szeptember 2., az eredeti – azóta 2020. január 1-re módosított – hatálya szeptember 1-től élt volna. Ez lényegében azt eredményezte volna, hogy azok a gyerekek, akik szeptember 1-ig betöltötték 6. életévüket, de az áprilisi iskolai beiratkozási időszakból kimaradtak, azoknak kevesebb mint két hónapjuk lett volna iskolát találni. Végül ezt az abszurd helyzetet az ellenzéki képviselők észrevételei miatt is elhárították, de az iskolakezdési kötelezettség a csomag része maradt.

A törvénycsomaghoz tartozik a kötelező óvodáztatás is, ami miatt a 3-4 éves gyerekek és szüleik kerülhetnek gondba.

A parlamentnek 4500 szülő tudott a szűkös határidőn belül aláírt tiltakozó nyilatkozatot beadni. Szóvá teszik, hogy érdemben szűkültek a gyermekek és szülők jogai.

Elvész a tanszabadság, megszűnik a magántanulói jogviszony, veszélybe kerülnek az alternatív intézmények, a tanulócsoportok, holott bármely család kerülhet akár váratlanul olyan helyzetbe, melyre a családi körben vagy az alternatív intézményben való nevelés hoz megoldást

– írják. Szerintük sok olyan gyereket kényszeríthet iskolába és óvodába a jogszabály, akik valamilyen tanulási nehézséggel, lassabb fejlődéssel küzdenek, ami nem csak a gyerekek, de a tanárok számára is további megterhelést fog jelenteni, mert külön figyelmet igényelnek, mindezt egy egyébként is túlfeszített oktatási rendszerben.

Végezetül kitérnek az Alaptörvényre, miszerint

a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést.

Megítélésük szerint ez az alapjog most veszélyben van. 

Pénteken civil kezdeményezésre szülők tüntetnek a Kossuth téren a törvény elfogadása ellen.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.