Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

800 ezer forintot kell fizetnie a közmédiának, amiért hazugságokat terjesztett

2020. február 5. 15:04 - szerző: 168 Óra

Soros által pénzelt szervezet, ami azért dolgozik, hogy „Magyarországot bevándorlóországgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat” – állította a Menedék Egyesület irodája előtt még 2018-ban egy szép emlékű kereszténydemokrata szervezet, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke, Tisóczki Flóra és még egy jól látható, szájbarágós „Bevándorlást Támogató Szervezet” feliratú matricát ragasztott a bejárat elé.

A sajtótájékoztatóról, mint most a Fővárosi Ítélőtábla kimondta másodfokú ítéletében, a közmédiát fenntartó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. egyoldalúan tudósított arról a sajtótájékoztatóról, 

a köztelevízió megsértette a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás rá vonatkozó követelményét.  

Tiskóczki Flóra ifjú kereszténydemokrata megbélyegző matricát helyez el
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A bíróság – mint a TASZ most közölte – ugyan megállapította, hogy a sajtótájékoztatón elhangzott tények valótlanok, azonban az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva arra jutott, hogy a Menedéknek, mint a közbeszédben részt vevő civil szervezetnek tűrnie kell, ha nem tudatosan állítanak vele kapcsolatban valótlan tényeket. Mindenesetre

a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a Menedék számára, hisz nem adott lehetőséget arra, hogy az egyesület elmondja, valójában milyen tevékenységet végez, és mit gondol a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

„Az ítélet a közmédia kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Szomorúnak tartom, hogy másfél évig kell bíróságra járni azért, hogy ezeket az alapvető újságírói elveket a bíróság is kimondja” – mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

„Ha a jog esetleg meg is engedné a hazugságot azoknak, akik máshogy nem tudják politikai üzeneteiket célba juttatni, mi továbbra is egy olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol a politikáról és a társadalomról vallott vélemények kifejtéséhez nincs szükség a tények elferdítésére” – tette hozzá Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója.

Az elsőfokú ítélet az ügyben tavaly szeptemberben született, itt írtunk róla: