Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az Orbán-kormány végleg lemondott az új közigazgatási bíróságok felállításáról

2019. október 31. 17:47 - szerző: 168 Óra/MTI

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy nem vezeti be a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszert, ám egy most készülő törvénytervezet gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közigazgatási bíráskodást - mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek. Közölte, a kormány még tavasszal döntött úgy, hogy határozatlan időre elnapolja a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszer felállítását. Komoly szakmai vitát követően a kormány úgy látja, hogy a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 26-án, négy nappal az EP-választás után jelentette be, hogy az Orbán-kormány határozatlan időre elhalasztja az új közigazgatási bíróságok felállítását. Ez a rendszer Varga Judit elődjének, az EP-képviselővé avanzsáló Trócsányi László volt igazságügyi miniszternek a szívügye volt. Bevezetése azt jelentette volna, hogy a mindenkori vezetőjétől függ, ki az, aki dönthet az állampolgárok és a cégek, illetve az állami intézmények közötti jogvitákban.

Sziget - Varga Judit igazságügyi miniszter előadása
Fotó: MTI/Mónus Márton

Ami a most készülő törvénytervezetet illeti, Varga Judit kiemelte, hogy minimális átalakítás mellett világos keretet biztosít majd a közigazgatási bíráskodásnak, gyorsítja a jogorvoslatok lezárását és kiszámíthatóbbá teszi a joggyakorlatot. Hozzátette, a tervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakán benyújtják a parlamentnek.

A közigazgatási bíráskodásra vonatkozó kormányzati elképzelések megfelelnek az európai és nemzetközi normáknak, a Velencei Bizottság is elfogadhatónak minősítette azokat tavasszal, kiállt tehát minden jogi próbát, ezért a kormány döntésében a nemzetközi vita nem játszott szerepet - mondta.

 A törvénytervezet szerint a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakítanának ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is - ismertette.

A részletekről szólva elmondta, tovább szélesedik azon ügyek köre, amelyek esetében a hatósági eljárás egyfokú lesz, és ezután közvetlenül bírósághoz lehet fordulni a sérelmezett közigazgatási határozat ellen. A közigazgatási bírósági felülvizsgálati rendszer pedig kétszintű lesz: első fokon a megyei törvényszéken lehet megtámadni a sérelmezett határozatokat, majd - a törvény által biztosított esetekben - ezután lehet a Kúriához fordulni jogorvoslatért - számolt be róla Varga Judit. A miniszter közölte, a törvénytervezetben szerepel az is, hogy a bíróságok ítélkezésének egységesítése érdekében nemcsak a közigazgatási, hanem a büntető és a polgári ügyszakban is közvetlenül a Kúriához lehet majd fordulni, jogegységi eljárást kezdeményezni, ha egy jogkérdésben valamely bíróság eltér a Kúria döntésétől.