Közel hat évvel a hivatalos alapkőletétel után végre elkezdhetik építeni a gazdagréti tanuszodát

2020. március 6., 06:00

Szerző:

Felgyorsulhat a gazdagréti tanuszoda építése, miután egy frissen megjelent kormányhatározat közel 554 millió forintot csoportosít át erre a célra – vette észre a 168 Óra. Ugyanakkor a XI. kerületi önkormányzat nem álmodozhat a működtetéséről, mivel a létesítmény és a keretében létrejövő vagyonelemek a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerülnek. A várható költséget több mint 1,1 milliárd forintra becsülik.

A gazdagréti tanuszoda megépítése több éves múltra nyúlik vissza. 2014. április 3-án Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkára, Hoffmann Tamás, akkor Újbuda fideszes polgármestere ünnepélyes keretek között letette a beruházás alapkövét, amelynek környékét azóta benőtte a gaz, mivel egy kapavágás sem történt azóta a telken. Újbudát tavaly október óta az ellenzéki összefogással megválasztott László Imre vezeti polgármesterként.

A gazdagréti tanuszoda alapkőletétele A gazdagréti tanuszoda alapkőletétele 2014. április 3-án
Fotó: MTI/Soós Lajos

A most megjelent határozatokkal egy régi restanciát teljesít a kormány: a nagy, látványosan megígért tanuszoda-programban szinte minden helyszínen költségnövekedések és késések voltak. Most nem csak a gazdagréti, de a cigándi és a pannonhalmi tanuszoda építéséről is jelent meg kormányhatározat. Előbbire 814, utóbbi 542 millió forintot ad a kabinet egyszeri átcsoportosítással.

Mivel ezek az összegek nem fedezik a teljes költségeket, így kérdés, hogy a befejezéshez szükséges összkiadásokat milyen forrásból és ki teremti elő.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.