Köves Slomó: “Demeter Szilárd ‘eszmefuttatása’ ízléstelen és méltatlan”

2020. november 29. 10:48 - szerző: 168 Óra

“Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni.”

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó is megszólalt a PIM igazgatójának ügyében, aki szombaton az Origóban publikált egy véleménycikket Soros Györgyről. Ebben Európát Soros “gázkamrájának” nevezte, az üzletembert pedig a “liberális Führer”-nek.

Lapunknak Köves Slomó ezt a közleményt juttatta el:

“Demeter Szilárd „eszmefuttatása” ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni.”

Közben számos más közéleti személyiség is elítélte Demeter írását, többek között Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Vámos Miklós író is. Ezen felül több zsidó szervezet, köztük a Mazsihisz is jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják a miniszteri biztos szavait.