Kövér László: Türk testvéreink maguk közé fogadtak

2018. november 22., 14:05

Szerző:

Türk testvéreink maguk közé fogadtak – jelentette ki felszólalásában Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a törökországi Izmirben, a Türk Nyelvet Beszélő Országok Parlamenti Közgyűlésének (TÜRKPA) 8. plenáris ülésén.

Kövér László rámutatott, azáltal, hogy Magyarország 2014 júniusában megfigyelői státust kapott a TÜRKPA-ban, 2018 szeptemberétől pedig a Türk Tanács munkájában is ebben a minőségben vesz részt, joggal érezheti, hogy türk testvérei maguk közé fogadták.

A magyar házelnök emlékeztetett arra, hogy rokonság, közös hagyományok, hasonló nyelvi szerkezet és fordulatok, történelmi kötelékek fűzik össze a magyarokat a türk népek világával. A magyar turkológia atyja, Vámbéry Ármin kezdettől hangsúlyozta a türk népek összetartozását, a magyar civil társadalom pedig - szembeszállva az akkor Magyarországon uralkodó ausztriai hatalommal – Törökország fegyveres megsegítésére szervezkedett már az 1877. évi orosz-török háborúban – említette példaként Kövér László. Egyúttal hangsúlyozta, miután Magyarország az egykori szovjet birodalom széthullását követően éppúgy egyértelműen kinyilvánította együttműködési szándékát a függetlenné váló türk nyelvű köztársaságokkal, mint Törökországgal, a magyar kormány 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját. Kövér László beszédében felhívta a figyelmet, hogy a földrajzi közelség és a geopolitikai kihívások is összekapcsolják Magyarországot a türk országokkal.

Kövér László Törökországban Kövér László Törökországban
Fotó: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

A Türk Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlése 2008. november 21-én jött létre Isztambulban az azerbajdzsáni, a kazah, a kirgiz, valamint a török parlamenti elnökök megállapodása alapján. Üzbegisztán és Türkmenisztán nem tagja a szervezetnek, egyes üléseken díszvendégként vannak jelen. A szervezet céljai a segítségnyújtás a tagországok közötti politikai párbeszéd fejlesztéséhez, a jogalkotás harmonizációja és a kölcsönös tevékenységek megerősítése a történelmi, kulturális és nyelvi egység alapján, valamint a hozzájárulás a türk nyelvű népek és más régiók országai közötti együttműködés fejlesztéséhez. Magyarország megfigyelői státusából adódóan az üléseken felszólalhat, azonban annak döntéseiben és a bizottságok munkájában nem vesz részt.

Orbán Viktor szeptember elején Kirgizisztánban, a Nomád Világjátékok megnyitóján mondta azt, hogy a magyar nyelv a türk nyelvekkel áll rokonságban. Annak ellenére jelentette ki ezt a magyar miniszterelnök, hogy a magyar nem türk, hanem finnugor nyelv. Kövér László ezzel kapcsolatban szeptemberben egy interjúban leszögezte, hogy az elmélet, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik, „a genezisétől” gyanút kelt.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.