Kövér László homofób ámokfutása után két nappal az ombudsman emlékeztetett, hogy a szexuális irányultság nem jelent stigmát

2019. május 17., 10:18

Szerző:

A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének - írta közleményében az alapvető jogok biztosa és két helyettese pénteken a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából.

Székely László
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Székely László ombudsman, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a közleményben azt írta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, tehát a többségtől eltérő szexuális irányultság azóta hivatalosan sem minősül betegségnek.

Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja - tették hozzá. Fontosnak tartják megemlékezni a világnapról, mert

a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is gyakran szembesülnek.

Emiatt sokan közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek – hangzik a a közlemény. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint például az érintettek több mint kétharmada nem vállalja fel szexuális irányultságát kortársai és tanárai előtt - ismertették.

A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak - hívták fel a figyelmet -, mert amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben tőlük eltérő szexuális irányultságú vagy nemi identitású emberrel, addig csak sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására. A jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek, további erőfeszítéseket kell tenni az érintettek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, valamint egy biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez.

Az ombudsmani közleménynek figyelemre méltó aktualitást ad Kövér László homofób ámokfutása. Az Országgyűlés elnöke szerdán egy zuglói lakossági fórumon arról beszélt, hogy erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása és aközött, hogy egy azonos nemű pár gyereket akar örökbe fogadni. Gulyás Gergely később jelezte, hogy egyetért Kövér Lászlóval.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.