Kövér László fogadta a kínai népi gyűlés elnökét, szerinte Kína és Magyarország kapcsolata méltó az elmúlt hetven évhez

2019. május 22., 21:43

Szerző:

Kína és Magyarország kapcsolata nemcsak a két nép szempontjából fontos, hanem a világ előtt álló kihívások megoldásában való együttműködés szempontjából is - mondta az Országgyűlés elnöke szerdán, miután az Országházban fogadta a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnökét.

Kövér László a Li Zhanshuval közös sajtótájékoztatón kiemelte: tizenkét éve járt legutóbb Magyarországon a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke. Rámutatott arra is, hogy hetven éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot a két ország, néhány nappal a Kínai Népköztársaság megalakulása után. Mint fogalmazott, szimbolizálja a két nép barátságát az, hogy az első pillanattól fogva ott álltunk egymás mellett.

Kövér László fogadta a kínai parlament állandó bizottság
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kína és Magyarország kapcsolata ma is méltó az elmúlt hetven évhez - hangsúlyozta a házelnök, emlékeztetve arra, hogy Xi Jinping államfő és Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai szintre emelte azt. 

Kövér László a gazdasági kapcsolatok növekedését is dinamikusnak nevezte, rámutatva: az Európai Unión kívül Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ahonnan számos befektetés érkezik hazánkba, és a turisták száma is folyamatosan emelkedik. Az év végére Budapest Peking mellett további három várossal is közvetlen légi összeköttetésben állhat - tette hozzá. Li Zhanshu is a két ország kapcsolatának erősítését hangsúlyozta, és hozzátette: látogatásának célja ennek további elmélyítése. Fontosnak nevezte az együttműködést, egymás politikai támogatását és a koordináció megerősítését a nemzetközi ügyekben. Szóba hozta a többi között az új internetes technológiákat, így az ötödik generációs internetet. 

A világban egyre erősebb a protekcionizmus - mutatott rá -, ezért céljuk a szabad kereskedelem könnyítése, de Kína a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fenntarthatóság biztosításában is együttműködésre törekszik Magyarországgal.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.