Kovács László szerint Orbán már Putyin ölében van, és nagyon jól érzi magát a diktátorok társaságában

2019. március 24. 15:02 - szerző: MTI

A volt uniós biztos és külügyminiszter úgy véli, a kormányfő ki akarja kényszeríteni a Fidesz kizárását a Néppártból.

Kovács László korábbi külügyminiszter, uniós biztos, az MSZP volt elnöke szerint a mostani Fidesz már nem az a párt, amely annak idején csatlakozott az Európai Néppárthoz (EPP), és a szocialista politikusnak az az érzése, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ki akarja kényszeríteni pártja kizárását az EPP-ből.

Kovács László vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: szerinte egyáltalán nem meglepő, ami történt a Fidesz és az EPP viszonyában, hosszú ideje látszódtak bizonyos erre utaló jelek. Nem hiszem, hogy napirendre tűznék a mostani Fidesz néppártba történő felvételét - jegyezte meg.

Európai biztosi tapasztalataira hivatkozva kijelentette: ha a mai Magyarország jelentkezne az Európai Unióba (EU) csatlakozásra, "nevetnének egyet rajta" a demokrácia, a szabadságjogok és jogállamiság teljesítményét tekintve, hiszen ezek alapvető feltételek az unióhoz való csatlakozásnak.

Fotó: 168 Óra archív

Hol van az az Orbán Viktor, aki annak idején az emberi jogok, a szabadságjogok, a demokrácia mellett érvelt? - tette fel a kérdést Kovács László, majd azt mondta: "ez az Orbán Viktor (...) Putyin ölében" van, és nagyon jól érzi magát diktátorok társaságában.

A Fidesz néppárti tagsági viszonyának felfüggesztése azt jelenti, hogy a kormánypártnak tulajdonképpen úgy kell viselkedne, mintha nem is lenne tag - mondta.

Kovács László közölte azt is, hogy hétfőn érkezik Budapestre Katarina Barley német igazságügyi miniszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti listavezetője tájékozódni a magyar belpolitikai helyzetről.

Kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a Fidesz sorozatosan megsértette az EU alapelveit és az EPP értékrendjét, továbbá szerinte "csak olaj volt a tűzre", hogy fideszes politikusok arról beszéltek, csak a pártjuk egyetértésével lehet kizárni vagy felfüggeszteni őket. Elmondta azt is, az az érzése Orbán Viktor viselkedése alapján, hogy tulajdonképpen ki akarja kényszeríteni a Fidesz kizárását.