„Értjük, mit szeretnétek” – Több ezer ember tüntetett a Várban Áder János rezidenciája előtt

2018. december 21., 22:30

Szerző:

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenete után péntek este több ezer – becslésünk szerint több mint tízezer ember – ment fel a Várba Áder János államfő rezidenciája, a Sándor-palota elé tiltakozni az Orbán-kormány politikája, a Munka törvénykönyvének túlórákról szóló módosítása és az jövőben az igazságügyi minisztertől függő közigazgatási bíróságok létrehozása ellen. Áder János csütörtökön írta alá a Munka törvénykönyvének csak rabszolgatörvényként ismert módosítását.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

00:10 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. 

00:05 A rendőrség honlapján a következő közlemény  jelent meg még 23 óra 17 perckor: „A szervező bejelentette a Budapest V., Kossuth térről induló és a Budapest I., Szent György térig vonuló rendezvény végét. A rendőrség biztosította a bejelentett rendezvényt, intézkedésre nem került sor.” Ezt hasonlóan frappáns címmel közölték, mint amilyennel bejelentették a kezdetét. (Lásd a 19:24-es posztunkat.)

00:00 Tordai Bence portálunknak azt mondta, hogy tudomása szerint 2019. január 6-ig nem lesz új tüntetés.

23:47 Valaki füstbombát dob a Sándor-palota bejáratához, füstbe burkolva a rendőröket. – Ne dobáld a rendőrt – kiáltanak neki oda többen is.

Fotó: Merész Márton

23:45 50-100 ember maradt mögött is felsorakoztak rendőrök.

Fotó: Merész Márton

 

23:36 Néhány hógolyó repül. 

23:35 A tüntetők létszáma néhány százra apadt. Annak is a fele kisebb csoportokban, széthúzódva beszélget, nézi a főbejárat előtt állókat. 

23:29 Egy-egy vécépapír és petárda repül a rendőrök felé.

23:27 Folyamatosan mennek el, már már ezren sincsenek.

23:17 A tüntetők kemény magja nem távozik, vécépapírral dobálja a rendőröket, miközben azt kiabálja, „Bajszos szar!” és „ezt írd alá, János!”

23:15 Esik az eső,

a szervezők bejelentik, hogy a rendezvénynek hivatalosan vége.

Valaki arra buzdít, menjenek vissza a parlamenthez. Egy férfi erre visszaszól neki: – Kussolj!. Úgy tűnik, mára lankad a lelkesedés.

23:13 Sokan a beszédek miatt indulnak haza, több résztvevő szerint, hiába két percesek a felszólalások, akkor is túl hosszú ez így.

Fotó: Merész Márton

23:09 A hátsó sorokban egy tüntetőcsoport tudósítónknak azt mondja, olyan, mintha egy fesztiválon lennének, és várnának a zenekarra, ami nem jön ki. A tömeg egyre fogy.

23:00 Szabó Tímea Áder-bábuval jelent meg a színpadon. Bemutatta, ő Áder János, aki nem más, mint Orbán Viktor gerinctelen bábja.

Fotó: Merész Márton

Felidézte, miért kapott félmilliós büntetést Kövér Lászlótól, akinek üzeni, nem ő üldözte el a CEU-t, nem ő nyírta ki a lakástakarékokat, és nincs köze a rabszolgatörvényhez, nem ő tehet a hajléktalan emberek bebörtönzéséről.

Sztrájkra szólított fel és polgári engedetlenségre. 

22:58 Szél Bernadett és Hadházy Ákos érkezik a színpadra. Szél Bernadett azzal kezdi, megígéri nem beszél hosszan, hiszen ami történik, nem lehet szavakkal csak tettekkel megérteni. - Akik ellen vagyunk, a tettekből értenek. A helyzet az, hogy nem kért sokat ez a nemzet. Jogállamot és demokráciát és azt, hogy 8 óra munkából tisztességesen meg tudjunk élni. Nem érti, miért vannak meglepve, hogy morajlik az ország. - Az ő idejük lejárt, jó ha minden palotában ezt tudják - zárja.

Fotó: Merész Márton

Hadházy Ákos veszi át a szót. A politikus elmondja, egy ismerős azt mondta, nincs értelme kimenni az utcákra, hiszen aláírták a törvényt, de szerinte egy törvényt vissza is lehet vonni. – Meg fog valósulni az öt pont, be is fogják olvasni a tévében - mondja. Szerinte ehhez éreznie kell a kormánynak a törődést. – Csak akkor lenne színjáték az ami a parlamentben és Kunigunda útján (az MTVA székházában – a szerk.) történt, ha most leállnánk, de nem fogunk. A végsőkig el fogunk menni. Új jelszavunk van. A lónak a faszát! – kiáltja, majd latinul is elmondja ugyanezt, tekintettel azokra, akik fel akarnák újra jelenteni.Ezután kitért azokra a kormányzati elméletekre, miszerint Soros György megbízásából állnak ott, és 1 millió bevándorlót akarnak betelepíteni. – Erre csak egy dolgot lehet mondani: a lónak a faszát! – fejezi be.

22:54 Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutatója beszél. Az ő munkahelye hónapok óta támadás alatt áll, – Sokan hiszik, hogy az akadémiai szabadság és a rabszolgatörvény két külön ügy. Akik ezt hiszik, tévednek. Azt kell megértenie mindenkinek, hogy a szabadság nem elvont fogalom, hanem a rabszolgaság ellentéte, hogy nem vagyunk más kényének, kedvének kiszolgáltatva. Pontosan ezért szól ugyanarról a rabszolgatörvény, mint az MTA elleni támadás, a tartalmában is gyalázatos, szégyenteljes sebességben elfogadott és aláírt törvény. Nem attól szolgaság ez, hogy mostantól mindenkit vég nélkül ki fognak zsigerelni, hanem attól, hogy mostantól bárkivel megtehetik ezt. Pontosan ugyanígy lettek szolgák az akadémiai kutatók is, mióta a fizetésünket magához vonta a minisztérium. Villanyszámlát is akkor tudunk fizetni, ha a minisztérium kedve úgy tartja. És jelenleg nem tartja úgy. Ránk gondoljon mindenki, aki szerint a rabszolgatörvény egy megállapodásról szól. Lehet így élni persze, de a szolgaság minden formájában csak szolgaság, megalázó, félelemmel teli, szabad emberhez nem méltó élet. Ki akar így élni? Ha szabadon akarunk élni, akkor együtt kell harcolnunk.

22:53 A nép kezdi unni a beszédeket, pedig mindenki röviden szólal fel. Néhányan elindultak hazafelé, nem sokan, de folyamatosan mennek el.

22:52 Gyüre Csaba Jobbik-alelnök szerint 1986. március 15-én is járt a Lánchídon, akkor Orbán Viktor és Kövér László még ott tüntetett vele, együtt követelték a demokráciát, de mára ők árulók lettek.

22:50 Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, akkor is kiálltak egy ügyért, amikor százan voltak, de az kell, hogy 100 ezren legyenek. A januári teendő, álljon meg az ország, álljon meg az ország, álljon meg az ország - mondta. 

Fotó: Merész Márton

22:46 A következő felszólaló, Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő szerint mindenki azért van ott, mert ebből a hatalomból nem kér többet. – A magyar munkás beledöglik a munkába, az anya a túlóra miatt nem jut el az óvodába, az apák elszakadnak a karácsonyfa mellőle – mondta. Zárszóként azt kérte, hogy januárban is menjenek el tüntetni az emberek. 

22:41 Magyar György a Mindenki Magyarországa mozgalom képviseletében azt mondja, a köztársaság elveszett. Ügyvédként hozzátette, a Parlament a rabszolgatörvény megszavazása napján illegitim módon döntött a jogszabályokról. - Alapítsuk meg az állampolgárok bíróságát! - mondta.- Aki a demokráciában alszik, nagyon könnyen diktatúrában ébred. – Jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok! – fejezi be.

22:38 A Liberálisoktól Bősz Anett szólal fel, aki elmondja, szabadság és jogok nélkül nem lehet élni, ahogy méltóság és szabadidő nélkül sem. - Azért jöttünk ide, hogy elmondjuk a köztársasági elnöknek, hogy nem választhatja a kormány egységét a nép egysége helyett - mondja a kissé rekedt Bősz. A politikus a rabszolgatörvény azonnali visszavonására szólítja fel a köztársasági elnököt. Beszédében egy új ellenzék születéséről beszél. - Mindegy, ki, milyen zászlóval érkezett. Jól értjük és tudjuk, hogy egymás nélkül nem megyünk semmire. Ezért fogtunk össze, és leszünk egyre többen az utcán. Mindegy, milyen hideg van, kint leszünk és addig megyünk, míg le nem váltjuk azt a kormányt, amely életbe léptette a rabszolgatörvényt - mondta Bősz, aki szerint Áder János elvesztette államfő jellegét.

Fotó: Merész Márton

22:35 Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezet tagja azt mondja, dolgozott már diákmunkásként takarmánygyárban, és volt kisegítő is. Most is dolgozik, miközben tanul, kézbesítő. - Megengedhetem magamnak, hogy részmunkaidőben dolgozzak, és ne kelljen éjszakai műszakot vállalnom, mert apám helyettem is vállal éjszakai műszakot. A dolgozóknak azt mondja, ők teszik lehetővé hogy dolgozzanak, ezért is, lehet, nem marad más, mint az általános sztrájk.

22:33 Hátul semmit nem hallani a beszédekből.

Fotó: Merész Márton

22:25 Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja gyújtóhangú beszédben elmondta, amikor beolvasta az Echo TV-ben a tüntetők 5 pontját, akkor azt elfelejtette hozzátenni, hogy "Áder, takarodj"! - Elegünk van abból, hogy egy maréknyi kivénhedt despota el akarja vennia jövőnket és el akarja zavarni a generációnkat és a barátainkat - mondta. Azt mondta, az MSZP nevében az SZ betű azt jelenti, hogy szocialista, ezért ő mindig is a munkások oldalán fog állni. - Értjük, mit szeretnétek, és változunk Ha kell, újra elfoglaljuk az üléstermet, elmegyünk a köztévébe, ha akarják, ha nem, és kimegyünk az utcára - fűzte hozzá.

22:20 Donáth Anna szólal fel. Felolvassa a Momentum öt pontját. Ezeket a követeléseket vette át az egész ellenzék. Szerinte a két ünnep között százezer háztartásba fogják elvinni az öt pontot, 2019 az ellenállás éve lesz.

22:15 Újra keverednek a pártzászlók. Érdekes látni a DK-s és jobbikos, MSZP-s zászlókat egymásba fonódva a tömegben.

22:10 A színpad a turulszobornál áll, onnan kérnek türelmet a jelenlévőktől, mert a tömeg vége még nem ért oda. Nem sokan férnek a közelébe, nem a legpraktikusabb megoldás. 

22:06 Nemsokára kezdődnek a beszédek, tudósítóink szerint a színpad eleje üres. A felszólalók egy része még nem ért fel, akkora a tömeg. 

22:05 A Sándor-palotára is kivetítették az O1G-t.

Fotó: Merész Márton

22:03 Tudósítónk, Kökényesi Gábor megszólaltatta a DK-s Varju Lászlót, aki elmondta, lesz a mai után néhány csendesebb nap karácsonykor, de utána folytatják. - Mi Újpesten holnap délelőtt sok családhoz elmegyünk adományokkal. Karácsony után újra együtt fogunk tüntetni a rendszer ellen, mert ez már sokkal több, mint a rabszolgatörvény - mondta Varju.

Fotó: Merész Márton

21:59 Úgy érezzük, kissé megszaladt a ceruza, amikor a mai felszólalók listáját írták. A következők várhatóan az esemény szerint:

  • Donáth Anna, alelnök (Momentum)
  • Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
  • Bárány Balázs, elnökségi tag (MSZP)
  • Lipusz Balázs, Hallgatói Szakszervezet
  • Bősz Anett, ogy. képviselő (MLP)
  • Magyar György, Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Csárdi Antal, ogy. képviselő (LMP)
  • Szűcs Tamás elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Gyüre Csaba, országos alelnök (Jobbik)
Fotó: Merész Márton
  • Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka
  • Szél Bernadett és Hadházy Ákos (független képviselők)
  • Kiss László, 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért
  • Szabó Tímea, ogy. képviselő (Párbeszéd)
  • Törley Katalin, Tanítanék Mozgalom
  • Varjú László, ogy. képviselő (DK)

21:52 „Gyere ki, János!” és „Kelj fel, Jancsi!” skandálás is a repertoárban. A tömeg megint a rendőrökhöz is szól, a szokásos, „bűnözőket védtek!” kiabálással. 

Fotó: Merész Márton

21:50 „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!”- üvölti a tömeg a Sándor-palota előtt óriási rendőri készültség mellett. A skandálás dudaszóba és pfújolásba megy át.

21:41 A tömeg vége most ért át a Lánchídon, az eleje már felért. Élő közvetítésünket a Várból alább nézhetik:

21:40 A Lánchídról érkező tömeg az „Orbán, takarodj!” „Bajszos szar!” és a „Túlórázni akarok! ”rigmusokat váltogatja.

Fotó: Merész Márton

21:31 A menetet záró rendőrautók most tartanak az MTA székháza előtt.

21:25 Élőzünk a Lánchídról is, amelyen most hömpölyög át a tömeg.

21:22 „Kormányváltást karácsonyra!” – kiabálja a Lánchídon átvonuló tömeg.

21:20 Donáth Anna, a Momentum elnöke nyilatkozott a hvg.hu-nak. Azt mondta, megmutatják, hogy ez nem egy pár napos tüntetéshullám, hanem ellenállás, amely 2019-ben is folytatódni fog. 

21:05 Egy életünk, egy halálunk, megkockáztatjuk, több mint tízezer ember vonulhat a Kossuth térről a Vár felé.  Tudósítóink se az elejét, se a végét nem látják a tömegnek.

20:59 Élő közvetítésünk a vonulásról a Kossuth téren.

20:55 A Nádor utca szűk, a tömeg lassan halad.

20:48 Elindult tüntetés a Várba. A Jobbik vonul elöl.

Fotó: Merész Márton

20:38 Egy performansz zárja az MKKP békemenetét. A tömeg közben már indulna a várba. Sokan értetlenkedve figyelik a kutyapártiak ténykedését ezen a ponton már.

20:39 Két óriási O1G feliratot is kivetítettek, egyet a az Országházra, egy másikat a Néprajzi Múzeumra. A DK és a Momentum akciói.  

20:36 Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kérdésünkre azt mondta,

semmi durvára nem számít ma. 

Fotó: Merész Márton

20:34 „Összeérnek az MSZP-s és jobbikos zászlók a tömegben. Szimbolikus” – írja tudósítónk.

20:33 Lassan, Paff a bűvös sárkánnyal elköszön az MKKP, átadja a helyet a következő tüntetésnek. A Kossuth tér teljesen megtelt a hideg idő ellenére.

20:31 Tudósítónk a Kossuth téren követi az eseményeket. Beszámolója szerint már eldurrant néhány füstbomba, az Alkotmány utca sarkát a Jobbik uralja. 

20:26 Nemsokára visszaér a menet a Kossuth térre, a helyszínen lévő tudósítónk szerint lassan megtelik a Parlament előtti terület. Innen, a Sándor palotához vonul majd a tömeg a civilek, szakszervezetek és az ellenzék közös tüntetésén, ahol többen is beszédet mondanak majd. A kamion hangszóróiból Hofi Lazítani című örökzöldje szól.

20:21 A Facebookon élőzünk.

20:20 A menet eleje befordult az Alkotmány utcába.

20:17 Orbán Viktornak kezd védjegyévé válni az O1G. Több is világít belőle a tömegben.

20:02 A Deák térről indul tovább a tömeg a Kossuth tér felé.

20:00 Kisebb fejetlenség alakult ki az Erzsébet térnél. Egy nótácska után Kovács Gergely arra kéri a kollégákat, hogy talán vigyék a molinót a „buliszekér”, vagyis a békemenetet vezető kamion elé.

Fotó: Merész Márton

19:47 444 közöl egy olvasói fotót, amelynek tanúsága szerint a rendőrök már felsorakoztak a Várban.

Fotó: Merész Márton

19:40 A Erzsébet tér környékén megállt a buliszekér, beszédek következnek. Nem jók. 

Fotó: Merész Márton

19:30 Kezdenek sokan lenni. Tíz perc, mire a tömeg átvonul egy-egy útba eső helyszínen.

Fotó: Merész Márton

19:29 „Magyar szembe magyar paprikát!” – utal a tömegoszlató eszközre egy transzparens.

19:27 A menet eleje a Deák-térhez ér, a vége még a rakparton vonul.

Fotó: Merész Márton

19:24 A rendőrség „Megkezdődött” címmel adott ki tájékoztatót a békemenetről.

19:23 Már több ezer tüntető állt be a békemenetbe. – Még több stadiont! – skandálják most.

19:19 Kovács Gergely maga élőzi az MKKP Facebook-oldalán az eseményeket. Most egy tíz perc szünetet kért, mint mondta, ha megvárja a vonuló tömeg végét odafagy, inkább előreszalad, hogy megnézze, megdöntötték-e már az ellenzéket vagy a kormány van vagy mi van.

Fotó: Merész Márton

19:05 Egy-kétezer ember vonul a kétfarkúak békemenetén. Nem a CEU felé mennek a tüntetők, a Garibaldi utcán kanyarodtak el a Duna felé.

18:59 A tüntetésbizniszből élő árusok zavarban vannak, nem mindegyikük érti, hogy az egész csaka szatíra, poén és gúny, így nem is tudják, hogy milyen zászlókat vegyenek elő.

18:57 – Nobel-díjat Orbánnak – skandálják most a tüntetők. Korábban hallottuk azt is: Két Orbánt!

18:52 Egy kis best of .

Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton

18:49  Tudósítónk, Biró Marianna kérdésére, hogy mit üzen a 168 Óra olvasóinak, Kovács Gergely a kutyapárt elnöke, azt válaszolja, hogy nyilván azt, hogy 178 órát lehet dolgozni. - Készültünk mára képviselő-specifikius ajándékokkal is, például legálisan vadászható, plüss rénszarvasokkal - teszi hozzá a karácsonnyal kapcsolatban.

Fotó: Merész Márton

Az MKKP alelnöke, Victora Zsolt azt mondja, ő folyamatos túlórában nyomja. - Amikor nem dolgozunk, alszunk, ezért nagyon örülünk az intézkedésnek - mondta.

18:50 Indul a békemenet a Kossuth tér-Roosevelt tér-József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Kossuth tér útvonalon. Kovács Gergő MKKP-elnök azt mondta, próbálnak visszaérni nyolcra a a Kossuth térre, hogy kezdésre összefussanak a második demonstráció résztvevőivel, de lehet, hogy csak negyed kilenc vagy fél kilencre fognak.

18:35 Tőlük rendhagyó módon beszédekkel indítanak a kutyapártiak, görbe tükröt állítanak az Orbán-kormány elé. 

18:27 „Azért jöttünk ma ide, hogy megköszönjük a kormánynak azt a sok jót, amit kaptunk tőlük. Köszönjük, hogy megszűnt a hajléktalanság! Köszönjük, hogy elzavarják az elit egyetemeket és azt, hogy nem kell többé független bíróságokkal bajlódniuk!” - köszöntötte az egybegyűlteket az MKKP vezetője, Kovács Gergő.

18:21 A jelenlévőknek Soros György arcképével díszített tízezres bankjegyeket osztogatnak.

18:16 Ezresre duzzadt a tömeg.

18:13 Végre! Roxette: Listen to Your Heart. A Fidesz régi kampánydala. 

18:10 A most érkező tüntetőket a „buliszekér” jobb oldalára várják. Közben feltűnik egy plakát, melyen ez áll:

Közös könnygázvezetéket a Szovjetunióval! 

18:07 Jimmy klasszikusának remixe, a Mindent megbocsájt megy, miközben a tömeg azt skandálja, Munkát, gyereket!

18:00 Élő közvetítés a kétfarkúak tüntetéséről.

17:55 A Kossuth téren egyelőre néhány száz ember gyűlt össze.

Fotó: Merész Márton

17:50 Brutálisan kezdődik, a kétfarkúak Ákos-dallal szórakoztatják a közönséget. Ilyenek voltunk.

Fotó: Biró Marianna

17:45 A Kossuth téren alig van rendőri készültség, össze sem lehet hasonlítani a múlt hetivel.

Fotó: Biró Marianna

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.