Új vezetője van a Kossuth Rádiónak, az antiszemita megjegyzéseiről hírhedt Siklósi Beatrix

2020. január 7., 13:11

Szerző:

Három év után, közös megegyezéssel távozik a Kossuth Rádió csatornaigazgatói posztjáról Mucsányi Marianna, adta hírül szűkszavú közleményében az MTVA. Tegnap óta már nem ő az állami rádió első számú embere, hanem a kirekesztő, antiszemita megjegyzéseiről hírhedt Siklósi Beatrix. 

Siklósi Beatrix 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként hívta meg a műsorba David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit történészt, aki többek közt arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. Akkor Siklósi Beatrixnak  távoznia kellett a közmédiából.Nem maradt parkolópályán, a műsort a már akkor is radikálisan jobboldali Echo Tv-ben folytatta 2007-től, de 2014-ben főszerkesztői kinevezést kapott az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére. A hír hallatán a magyarországi történelmi egyházak akkori vezetői – Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András – közös levélben tiltakoztak, személyét elfogadhatatlannak tartva azt írták, nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok felügyeletére. Ezek után az MTVA vezetése elvette Siklósitól a vallási műsorokat, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek vezetőjeként dolgozott tovább.

A Media1 információja szerint egyébként Mucsányi Mariannának összeférhetetlenségi okok miatt kellett mennie, férjét, Szadai Károlyt ugyanis a Médiatanács tagjává választották. A médiatörvény pedig tiltja, hogy Médiatanács tagjának közeli hozzátartozója az MTVA munkatársa legyen. Mivel az összeférhetetlenség ellenére Szadai Károlyt az Országgyűlés fideszes többsége megválasztotta, feleségének kellett lépnie.

Mucsányi Marianna a Népszabadság rovatvezetője, majd az InfoRádió főszerkesztő-helyettese is volt, aztán saját gyártócéget működtetett, mely a közmédia egyik nagy beszállítója lett 2011 után, de kinevezése előtt megvált a társaságtól. Szadai Károly korábban az állami média felügyelőbizottságának a tagja, előzőleg a Magyar Rádió Közalapítványának elnöke volt.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.