Kósa Lajos több mint furcsa pénzügyi megbízásáról ír a Magyar Nemzet

2018. március 13. 06:47 - szerző: 168 Óra

Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró, több mint ezerháromszázmilliárd forint felett rendelkezhetett Kósa Lajos – írja a Magyar Nemzet a birtokába került közjegyzői okirat alapján.

A lapban közölt kép alapján Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, Kósa 2013. január 28-án kötött szerződést magyar állampolgárságú megbízójával.

A 4,35 milliárd eurós összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll a Magyar Nemzet által bemutatott okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”.

A cikkben ismertett irat szerint „a devizaszámla fenti összegével (azaz a 4,3 milliárd euróval) a megbízott (azaz Kósa) rendelkezni jogosult", eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számlát nem szüntetheti meg.

A lap ismertetése szerint a 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni”.

Az iratot bemutató cikkből nem derül ki, hogy megpróbálták-e megkérdezni az ügyről Kósa Lajost, a névtelenségben tartott megbízót, illetve a közjegyzői irodát.