Közpark lesz a Kőrös Hotel helyén

Megveszi az állam az évtizedek óta elhanyagolt Kőrös Hotelt. Társadalmi vita dönthet arról, mi lesz a helyén, a fideszes képviselő közparkot szeretne.

2020. október 15., 20:48

Szerző:

Állami kézbe kerülhet az egykori békéscsabai Körös Hotel, amely évtizedek óta üresen áll a belvárosban – írja az MTI. A térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek azt mondta, hogy az épületet lebontják, és a helyén reményei szerint közparkot alakítanak ki.

Herczeg Tamás elmondta: már történtek lépések az ügyben, az MNV Zrt. levélben megkereste a hotel jelenlegi tulajdonosát. Véleménye szerint még idén megtörténhet az adásvétel. Hozzátette, társadalmi vitára szeretné bocsátani, és civil szervezetekkel közösen kidolgozni, hogy mi legyen a lebontott szálló helyén, ő legszívesebben közparkot látna a területen.

A szálló és étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek minőségi kiszolgálásáért. Az 1990-es évek második felében azonban csődbe ment és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték. Alacsony belmagassága és az elegendő parkolóhely hiánya akadályozta az épület hasznosítását – magyarázta Herczeg Tamás.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi sem történt vele. Sajtócikkek szerint részben pályázati forrás, részben szakhatósági engedélyek hiányában nem tudtak belefogni az átalakításba. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester korábban többször elmondta, a városnak nincs forrása az ingatlan megvételére, és csekély a mozgásterük is, az elhanyagolt környezet miatt csak felszólításokat tudnak küldeni.

A Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik, közvetlenül mellette pedig egy régen babaáruházként szolgáló rész, amelynek más a tulajdonosa. Herczeg Tamás elmondta: az állam a szállót venné meg; tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki azonban nem akar megválni az ingatlantól.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.