Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Túl sok volt a bírálat, tollat ragadott az igazságügyminiszter, hogy védje a felhatalmazási törvényt

2020. március 27. 19:50 - szerző: 168 Óra/MTI

Határozottan visszautasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot érő bírálatokat Varga Judit a Politico honlapján megjelent pénteki véleménycikkében, kiemelve, hogy a magyar veszélyhelyzeti intézkedésekre adott "hisztérikus reakció" bizonyítéka az Európai Unión belüli kettős mércének.

 

"A hatalom magyarországi megragadásával kapcsolatos hamis állítások olyan gyorsan terjednek, mint a koronavírus" -

hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Rámutatott, hogy Magyarország is gyorsan és határozottan lépett a járvány feltartóztatása érdekében, a veszélyhelyzet kihirdetésének célja pedig az állampolgárok életének és egészségének védelme, ráadásul az EU több más tagállama is hasonló rendkívül intézkedéseket foganatosított.

Mint írta, a magyar kormány elleni politikai támadások "helytelen interpretáción, bizonyos esetekben pedig szándékos torzításon alapulnak". Továbbá hozzátette,

a bírálóknak először el kellene olvasniuk magát a tervezetet,

annak ugyanis nem célja a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolása, a parlament pedig bármikor vissza is vonhatja a felhatalmazást.

A tárcavezető a brüsszeli hírportálon megjelent írásában leszögezte, hogy a kormánynak adott felhatalmazás is korlátozott, a jogállamiságot biztosító intézmények működése nem áll le.

"A Magyarországon bevezetett intézkedések szükségesek, arányosak és korlátozottak" - húzta alá Varga Judit, egyenlő és tisztességes bánásmódra, valamint a kettős mérce eltörlésére szólítva fel az Európai Uniót.