Felháborodott a Hooligans, hogy focimeccseket igen, de nagyobb koncerteket még nem engedélyeznek

2020. július 14., 16:25

Szerző:

Kifogásolja a Hooligans zenekar és teljes stábja, hogy focimeccsekre ugyan lehet már járni, de nagyobb létszámú koncertekre nem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap bejelentette, hogy várhatóan a szerdai kormányülésen döntenek a tömegrendezvényekről. 

A kormány korábbi döntése alapján augusztus 15-ig nem lehet tartani Magyarországon 500 fősnél nagyobb rendezvényeket. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy mivel a környező országokban ismét nő a koronavírusos fertőzöttek száma, van esély arra, hogy itthon is hasonló tendenciával kell majd számolni. Ebben az esetben vissza kell vezetni a szigorítások egy részét.

– Várhatóan nem lazítunk tovább, így nem kapnak zöld utat az 500  főnél nagyobb rendezvények, sőt, olyanokat is megtilthatunk, amelyeket már újból engedélyeztünk

– jelentette ki a tárcavezető.

Ez főként az augusztus 20-i ünnepségeket, illetve a nyár végére tervezett rendezvényeket érintheti majd.

A Hooligans bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha szerdán arról döntenek, hogy augusztus 15-től sem lehet nagyobb létszámú koncerteket tartani, az egy olyan mélyütés a könnyűzenei előadókra mérve, amiből nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak majd sokan felállni.

– Május eleje óta fokozatosan szűntek meg korlátozások, mindenhol megindulhatott újra az élet, mindenki elkezdhette a munkáját végezni. Látni lehet, hogy 500 főnél nagyobb, sportrendezvények rendeződhettek, színházakba, cirkuszokba is nagyobb létszámmal indulhatott meg az élet. Az augusztus 15-i dátumot, amikortól újra indulhat a tényleges, „korlátozásoktól” mentes életünk, türelemmel vártuk. Azt szeretnénk kérni, hogy ne lehetetlenítsenek el egy komplett iparágat és hagy (sic!) induljon meg számunkra is a munka, különben visszafordíthatatlan károkat fog okozni több tízezer szakmabeli és azok családjai számára

– írta a zenekar.

Megértik és elfogadják, ha a járványhelyzet miatt újra leállást kell eszközölni, mert az mindenki számára egészségügyi érdek. Közölték viszont, hogy más rendezvényhelyszíneken, sporteseményeken akár 20 ezer fő is összegyűlhet, míg a zenei rendezvényeket 500 főre korlátozzák. Ez a Hooligans megfogalmazása szerint a végüket jelenti.

Bejegyzésüket azzal zárták, hogy arra kérik a döntéshozókat, hogy ne alkalmazzanak kettős mércét, és ne okozzanak döntésükkel visszafordíthatatlan károkat. 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.