Bármikor, csupán kérésre letesztelik a háziállatainkat koronavírusra, míg az embereket csak alapos indokkal

2020. március 10., 08:21

Szerző:

A koronavírus-pánik kezdete óta visszatérő probléma, hogy emberek akarják magukat teszteltetni, ezt az egyetlen erre a célra nevesített laborban elutasítják - írja a Népszava. Az Index korábbi írása szerint ez történt például annak a 70 éves férfinak a fiával is, akiről azt feltételezik, hogy ő fertőzhette meg az édesapját.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e ilyen esetben vizsgálni a jelentkezőket, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt mondta, mindig az aktuális protokoll szerint járnak el, a férfi esetében is ez történt. Hozzátette, hogy 24 órán belül megváltoztatják, frissítik azt az eljárásrendet, ami alapján a magyar orvosok eljárnak egy-egy fertőzésgyanús beteggel szemben.

Sokkal könnyebb dolguk van az állattartóknak, hiszen piaci alapon a háziállatok vírus tesztjét az Állatorvostudományi Egyetem Járványügyi tanszékén elvégzik. Az operatív törzs hétfői bejelentése szerint hamarosan emberek esetében is elérhető lesz magánellátásban a teszt.

Rusvai Miklós virológus elmondta: a háziállatok tesztje nem erre a most járványt okozó vírusra specifikus, hanem azt mutatja meg, hogy a minta általánosságban tartalmaz-e koronavírust.

A virológus hozzátette, miután ők állati mintákat vizsgálnak, nem kérdezik a leadásakor, hogy az kié. A vizsgálathoz elegendő, ha a gazda egy fültisztító pálcikával mintát vesz az orrlyukból, vagy a garatból, majd ezt egy kis nejlonba úgy becsomagolja, hogy ne az száradjon ki, és leadja. Ezek szerint az élelmes aggódók ily módon saját mintájukat is leadhatják.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.