Háromszoros áron végzik a koronavírus-tesztet Makón és Hódmezővásárhelyen, mint amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánl

2020. augusztus 8., 16:15

Szerző:

96 ezer forintért végeznek el egy PCR-tesztet a hódmezővásárhelyi és a makói kórházban – vette észre a Hódpress, amit az ATV.hu szemlézett. A szolgáltatók maguk dönthetik el, milyen áron dolgoznak. A kormány ajánlása mindenesetre 30 ezer forint és a legtöbb helyen nagyjából ennyiért is végzik a tesztet.

Míg az egyik szegedi laborban csak 30 ezer forintba kerül, addig a hódmezővásárhelyi és a makói kórházban majdnem 100 ezer forintot kérnek el ugyanezért a koronavírus-tesztelésért. Telefonon hívta fel az ATV az említett kórházat, ahol figyelmeztették is betelefonálót: bár van, ahol csupán 30 ezer forintba kerül, náluk 96 460 forint a vizsgálat.

Érthető módon a páciensek nem tolongnak az ország legdrágább koronavírus-tesztjéért, a véleményük viszont megvan róla.

„Nagyon sok. Ezen valakik megint jól meggazdagodnak. Ez az egészségügyünk!” – mondta egy pártatlanságát hangsúlyozó megszólaló.

Egy másik nyilatkozó is ugyancsak soknak találta az összeget. „Főleg egy kisnyugdíjasnak, aki 68 ezerből él meg egy hónapban” – tette hozzá.

Magyarországon egyébként több mint 100 helyen lehet tesztet csináltatni. A legtöbb helyen – a Nemzeti Népegészségügyi Központ által is ajánlott – nagyjából 30 500 forintét végzik el a tesztet. 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.