Koronavírussal fertőzött anyát császároztak a Semmelweis Egyetemen

2020. június 23., 14:44

Szerző:

Korán, a 38–40. hét helyett a várandósság 31. hetében indult be a szülés egy nőnél, akinél nem sokkal a szülés előtt Covid-19 fertőzést diagnosztizáltak. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a nőt koronavírusra jellemző tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át egy fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény ezen a szakterületen. Az egyetemen azonnal PCR-tesztet végeztek a betegen, amely pozitív lett, az asszonyt a többi betegtől elkülönítve kezelték.

Semmelweis Egyetem
Fotó: Semmelweis.Egyetem honlapja/D. Kiss Balázs

A medencevégű fekvés miatt a nőnél császármetszést végeztek a szülés beindulása után, június 18-án. A műtét zavartalan volt, azt a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végezték el, írják.

Magyarországon ez az első eset, hogy COVID-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést.

Az újszülött mindössze 1450 grammos súllyal született, állapota azonban stabil, csakúgy, mint anyjáé. Az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.