Koronavírus gyanújával vittek kórházba egy magyar nőt Bécsben

2020. február 25., 16:59

Szerző:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről tartott sajtótájékoztatót kedd délután, amelyet az Index élőben is közvetített.

Menczer szerint

mindent megtesznek azért, hogy a vírus ne jelenjen meg Magyarországon, de nem lehet kijelenteni, hogy nem is fog megjelenni.

Az államtitkár kedden is elsőként a Japán mellett karanténba helyezett szállodahajóról, a Diamond Princessről beszélt A hajón dolgozott három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Közülük

az egyik magyar koronavírus tesztje pozitív lett.

Elmondta, hogy a japán óceánjáró hajóról a magyar érintettet – aki egyébként egy férfi − kórházba szállították és elvégezték a tesztet, még várják az eredményét

Amennyiben a teszt eredménye ismét pozitív, akkor a férfit a kórházból egy megfigyelő központba szállítják át, mondta az államtitkár. „Ha a teszt negatív eredménnyel zárul, akkor feltehetően szintén megfigyelés alatt tartják és a tesztet feltehetően később megismétlik.” Hozzátette, hogy a férfi továbbra is jól érzi magát, nem köhög nem lázas. Vele és a másik két magyarral is folyamatosan kapcsolatban vannak.

Kedden egy magyar kamionsofőr hívta a milánói ügyeleti telefonszámot, aki elmondta, hogy a lombardiai karanténban ragadt, de jól van, ellátása és szeparáltsága is biztosított, már csak azért is, mert a kamionjában tartózkodik. Menczer hozzátette, hogy

egy másik magyar kamionos is jelentkezett. Ő időközben hazaért, de jelezte, hogy nem érzi jól magát. Bár nem lázas, de mentő viszi a Szent László kórházba.

Az államtitkár ezután arra kért mindenkit, hogy fontolja meg az Olaszországba való utazást.

Mostanra összesen kilenc tartományt érint a koronavírus Olaszországban. Magyar állampolgár a fertőzöttek között nincs.

A spanyolországi Tenerifén karantén alá helyezett szállodában magyarok is vannak.

Mint ismert, egy szállodakomplexumot helyeztek karantén alá. A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársakat küldenek Tenerifére - tette hozzá Menczer Tamás.

A kanári-szigeteki szállodakomplexumban, amelyben mintegy ezer ember tartózkodik, egy olasz vendégnél diagnosztizálták a koronavírust.

Menczer az Index kérdésére elmondta, hogy nem tudnak már magyar betegről. Általánosságban a rendezvényekről azt mondta, hogy felelőtlenség lenne bármit állítani és bármit mondani, „napi szinten mérlegelnek, nézik, hogy a rendezvényekre kik érkezhetnek”, és akár dönthetnek úgy, hogy az eseményeket elhalasztják. 

Az államtitkár szerint sületlenség az az ellenzék által hangoztatott vád, hogy a kormányzat nem kommunikál a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Mindeközben az Utazómajom olvasója, Bea jelezte a portálnak, hogy

a mai napon a bécsi kórházba került koronavírus-gyanúval. Az egyébként sokat utazó hölgy jelenleg a Kaiser-Franz-Josef-Spital kórházban fekszik Ausztriában.

Panaszai nem múlnak, és nemrég járt Velencében, illetve előtte Antwerpenben a Kínai Újév fesztiválon, Madridban és Frankfurtban is, több repülőtéren, ezért a helyi orvosok karantént rendeltek el a további vizsgálatokig.

Jelenleg is tart a 4-5 órás kivizsgálás, melynek eredményét holnapra ígérték.

Frissítve:

Ausztriában elsőként egy olasz, a lombardiai Bergamóból származó párnál állapították meg a koronavírus-fertőzést. A nő Innsbruckban dolgozik; hazalátogatott Olaszországba, majd párjával közösen pénteken visszatértek Innsbruckba. A nő szombaton észlelte először a tüneteket, vasárnapra pedig mindketten belázasodtak, majd maguk jelentkeztek az innsbrucki klinikán. Günter Weiss, az innsbrucki egyetemi klinika belgyógyászati osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy azóta „mindketten láztalanok, és jól vannak”. A fiatalokat várhatóan a hétvégéig karanténban tartják.

A fertőzéses megbetegedéseket követően Tirol tartomány vezetése elrendelte, hogy átmenetileg zárják le a nő lakását, valamint azt a belvárosi hotelt, ahol dolgozott, többek között azért, hogy kiderítsék: hogyan fertőződtek meg a fiatalok, illetve felkutassák azokat a személyeket, akikkel kapcsolatban álltak. „A biztonság és elővigyázatosság” a legfontosabb - mondta Tirol tartományi vezetője, Günther Platter.

Közben egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Miháczi Beáta az M1 aktuális csatorna Híradója riporterének elmondta, hogy január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították.

Részletes tájékoztatás

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel. Az NNK részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, és folyamatosan rendelkezésükre áll kérdés esetén. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel - szögezték le. Hozzátették: azt kérik, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát. Megjegyezték: fontosnak tartják emlékeztetni a háziorvosokat, hogy az infekciókontroll szabályait nemcsak a koronavírussal kapcsolatban kell betartani, hanem minden beteg esetében. Idézték az eljárásrendet, amely szerint „a kézhigiénés szabályok betartásán kívül, a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége.” Az eljárásrend felhívta a figyelmet arra is, hogy az eszközök biztosítása az egészségügyi szolgáltató - jelen esetben a háziorvos - feladata, de ebben az NNK is segíti majd őket. Az NNK közölte: szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében, ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető. Tudatták: a nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.