Hatalmasat zuhant a magyar gazdaság - 13,6 százalékos a visszaesés

2020. augusztus 14., 09:39

Szerző:

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal csökkent. De a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is 13,5 százalékkal rosszabb az eredmény az előző év azonos időszakához képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására

a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett,

a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához, emelték ki. A gazdaság teljesítménye az első félévben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint. A jelek szerint a korlátozások az év első negyedét még alig érintették. 

A kormányzati szereplők korábban legfeljebb 10 százalék körüli visszaesést tartottak valószínűnek – de a Pénzügyminisztérium is 7 százaléknál "állt meg" – a vírus hatásai miatt. Azonban Varga Mihály pénzügyminiszter már április végén jelezte, nem fog menni a gyors kilábalás.

 

Ilyen visszaesés nem volt a 2009-es válság idején sem,

amikor 7-8 százalékos GDP-visszaesések voltak. 

 

Júliusban egyébként Varga a tárca saját Heti Gazdasági Indexének (HGI) alakulására hivatkozva azt mondta, „megkezdtük a visszakapaszkodást”, a mutató ugyanis július elejére már csak mínusz 2,3 százalékon állt. Eközben egyébként míg a pénzügyminisztérium 3 százalékos recesszióval számolt a járvány miatt, az Európai Bizottságban 7 százalékos csökkenéssel.

 

 

 

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.