Szinte üresek lesznek szombattól a plázák is, több üzletnek is be kell zárnia

2020. március 27., 20:47

Szerző:

Annak ellenére, hogy a plázák épületeinek nem kell bezárniuk, kevesebb üzletet találhatunk benne nyitva. Az Index azt írja, a barkácsboltok, kertészeti árudák, műszaki boltok is kinyithatnak szombattól. Az azonban már nem evidens, hogy mi van például a ruhaboltokkal, optikákkal, lakberendezési boltokkal és egyéb, tipikusan bevásárlóközpontokban található üzletekkel., Ezért a portál munkatársa több üzletet is megkeresett. 

A Zara központjában közölték, hogy szombattól az összes üzlet bezár. Mivel a láncolat egy nagyobb, több márkát tulajdonló cégcsoport, az Inditex része, valószínűleg ugyanez igaz a többi boltjukra, így a Bershkára, Pull and Bearre és a Stradivariusra is.

A H&M-nél péntek délután tájékoztatták a dolgozókat, hogy szombattól ők sem lesznek nyitva. A C&A már 4 nappal ezelőtt kitett a honlapjára egy közleményt, miszerint bezárják 1300 boltjukat, és az online vásárlást ajánlják.

A Decathlon is pénteken közölte: minden magyarországi boltra lakat kerül egy időre a dolgozók és a vásárlók védelmében.

A bútor- és lakberendezési boltok határesetnek tűnnek, mert éppenséggel árulnak munkavégzéshez kapcsolódó cikkeket, ettől függetlenül az IKEA például már korábban bezárt magától. Az RS Bútor jelezte az Indexnek, hogy ők nyitva lesznek szombattól is, mivel sok munkavégzéshez szükséges bútor kapható náluk. A JYSK ügyfélszolgálata is azt közölte, hogy nyitva maradnak a korábbi szigorított nyitvatartási rendnek megfelelően (délután 3-ig). 

A sürgős szemüveg és kontaktlencse-beszerzés miatt izgulóknak jó hír, hogy úgy tudjuk, az Optic World láncolat üzletei nyitva maradnak szombattól is.

Attól függetlenül persze, hogy bizonyos üzlettípusok a rendelet alapján nyitva tarthatnak, még nem kötelező nyitva lenniük (ahogy például az IKEA és a C&A is bezárt már korábban). De az általunk megkeresett üzletek élnek a lehetőséggel, és kinyitnak; így például a Media Markt ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szombattól marad az eddigi ügymenet, és az Oázis kertészet is közölte, hogy nyitva lesznek - áll az Index cikkében.