Mindenképp elfogadja a kormány a felhatalmazási törvényt, ha kell, az ellenzék nélkül is

2020. március 23., 16:29

Szerző:

Élés viták kísérték a miniszterelnök napirend előtti felszólalását a Parlament hétfő délutáni ülésén. (Percről-percre tudósításunkat ide kattintva olvashatják) 

A legtöbb-adok kapok a felhatalmazási törvény kapcsán alakult ki. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában lényegében elismételte azokat az adatok, amelyeket az Operatív Törzs után jelentett be. Nehéz lesz az előttünk álló időszak mindenkitől erőfeszítéseket kíván. Szerinte így szó szerint emberéleteket lehet menteni.

A politikai viták helyett elérkezett az összefogás ideje

– fejezte be felszólalását a miniszterelnök.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Először a DK frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc reagált az elhangzottakra. Ő a kormány kivételes felelősségéről beszél, amely a vészhelyzet kezelésében rendelkezésére áll. Emlékeztetett, hogy a WHO januárban jelentette be a vírust. Ez tíz hete volt. Úgy véli, hogy akik a frontvonalban vannak, magukra vannak hagyva. Ez nagyon nincs rendben- jelentette ki. A miniszterelnök nemzeti egységet kérő kijelentésére úgy reagált, a nemzeti egység nem a nemzet némaságát jelenti, és "nem a nemzet feltétel és a korlátok nélküli engedelmességét egy korlátokat esetleg nem ismerő hatalomnak". Azért küzdünk, hogy

hazánk maradjon demokratikus, szabad jogállam;

nem lehet éppen ezeket elvenni, bármilyen más harc ürügyén – hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Őt a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea követte. A politikus arról beszél, az ellenzék eddig is konstruktív volt. Felsorolta, hogy pártja milyen olyan intézkedést javasolt, amit a kormány megtett. Amit Orbán Viktor bejelentett az támogatható, de nem elégséges. Jelezte, a kórházakban nincsenek megfelelő védőfelszerelések. Kevésnek találta a járulék-és adóelengedés mértékét. "A mi erőnkhöz képest is kevés az, amit a gazdasági intézkedésként a miniszterelnök bejelentett." Egyúttal járványügyi alapjövedelmet és több szűrést követelt a kormánytól. Orbán Viktor egy olyan időkorlát nélküli felhatalmazást kér, amire Európában nincs példa. A miniszterelnök nem csak a vírust, de az ellenzéket is le akarja győzni. Ez a javaslat az érdemi kontroll nélküli kormányzást is lehetővé tenné.

Ezt úgy hívják, hogy diktatúra

– jelentette ki. Végezetül pedig azt mondta, csak akarat kell ahhoz, hogy az Országgyűlésben is lehessen online szavazni.

Önök a jövőben csak saját magukkal akarnak együttműködni, ismét jön a gyűlöletpropaganda – összegzett a Jobbik frakcióvezetője. Jakab Péter visszautasította Gulyás Gergely azon kijelentését, miszerint az ellenzék a vírusnak szurkol. Szerinte nem lehet tovább várni a kijárási tilalommal, ezt be kell vezetni. Egyúttal szorgalmazta a hatósági árak bevezetését.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Az MSZP frakcióvezetője személyesen kérte a miniszterelnököt, hogy járjon közbe a frakciónál, legyen egy 90 napos határidő a felhatalmazási törvényben. Tóth Bertalan úgy gondolja, erre már csak azért is szükség van, mert ma több millió magyar ember nem bízik a kormányban. Kritizálta azt is, hogy ugyan elindult az egyeztetés a pártok között, de annak vége lett.

Ugyancsak időkorlátot kért a felhatalmazási törvénybe az LMP frakcióvezetője. Keresztes László Lóránd azt mondta, az ehhez szükséges gesztusokat a kormányoldalnak kell megtenni. Megdöbbenését fejezte ki a pártpolitikai hozzászólások miatt, szerinte nem fogták fel ellenzékben és kormányoldalon egyaránt, hogy ezt most félre kell tenni.

Ez a kormány képes csak a súlyos helyzet kezelésére

- vonta le a következtetést a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter azt hányja az ellenzék szemére, mit rontottak el ők és ezt a jelenlegi kormány hogyan hozta helyre. Ha a bizalom működik, akkor elfogadjuk azt az előterjesztést, amit a kormány letett az asztalra - fejezte be a felszólalását.

Ne most sarkítsuk ki az ellentéteket - kéri a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté felidézte, hogy az első egyeztetések alkalmával azok az aggályok, amiket most az ellenzék hangoztatott, nem merültek fel. Szeretnénk Önökkel közösen dönteni, de ha egyedül döntenek, minden felelősséget vállalunk - hangoztatta. Nem mond igazat az ellenzék akkor, amikor a korlátlan hatalmat emlegeti. Személyes sértésnek veszi azokat a vádakat, amely szerint a Fidesz nem tett engedményeket. Önök felállítottak egy vádat, ami a kormány túlhatalmára vonatkozik, de nincs ilyen. A vírust kell legyőzni - fogalmazott a politikus, miközben az ellenzéki politikusok folyamatosan bekiabáltak. Odavágott Gyurcsány Ferencnek: szerinte

nem újdonság, hogy a DK elnöke nem szereti őket, de "ez legalább kölcsönös".

Kocsis Máté szintén túllépte felszólalási idejét, de vele nem volt olyan szigorú Kövér László, engedte végigmondani a napirend előttit.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

A frakcióknak címzett viszontválaszában Orbán Viktor világossá tette, hogy „ezt a válságot Önök nélkül is meg fogjuk oldani.” Mármint az ellenzék nélkül. Önök minden nap lesz joguk azt mondani, hogy eddig és ne tovább – folytatta tovább mondanivalóját. Gyurcsány Ferencnek is odaszólt, de nem mondta ki a nevét, az "előző miniszterelnök" kifejezést használta. Szerinte nem zártak be az iskolák, nincs szünet, nem állt le a tanulás. 5 fős csoportokban továbbra is folyhat a tanulás - hívta fel a figyelmet.  A kijárási tilalmat mérlegelik, de azon lehet gondolkodni, hogy milyen fajtájú legyen, milyen csoportokat hogyan kell egymástól elszigetelni. Követik a különféle országok tapasztalatait, az osztrákot különösen. Jelezte azt is, nem terveznek változtatásokat az álláskeresési járadékkal kapcsolatban. A hatósági ár kérdésről azt mondta, az állami gyártásból nem tudnak piacra dobni. így semmilyen eszköz nincsen a piaci árú beszerzések esetében ezt bevezetni. „Nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere kell” – jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy gondolja, hogy ez a 133 ember a kormánypárti frakciókban ül.

„Nehéz idők jönnek. Mindenkit arra kérek, szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz.”

– zárta parlamenti felszólalását Orbán Viktor.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.