Mindenkit arra kérek, szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz - Orbán Viktor a Parlamentben

2020. március 23., 13:17

Szerző:

Ma 13 órától kezdi meg munkáját az Országgyűlés. Rögtön Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával fog kezdődni az ülés. A kormányfő a koronavírus-helyzetről fog tájékoztatást adni a képviselőknek.

A fő téma a képviselők között várhatóan a sokat vitatott különleges jogrend lesz, amelyről már lehet tudni, hogy ma biztosan nem fogadják el. Az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők Orbán Viktort akarják faggatni, ám kérdés, hogy a miniszterelnök bent lesz-e, mivel a Házszabály értelmében csak háromhetenként köteles személyesen válaszolni, és múlt héten már ez megtörtént.

Cikkünk folyamatosan frissül.

  • 15:53 - Percről-percre tudósításunk véget ért, hamarosan összefoglaló cikkel jelentkezünk. A felhatalmazási törvényt még nem fogadta el az Országgyűlés. 
  • 15:50 - Államcsíny - ezzel az egy szóval lehet jellemezni a felhatalmazási törvényt a Jobbik szerint. Jakab Péter azt mondta, meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet, de ehhez határidők kellenek. Indokolt-e élethosszig tartó felhatalmazást adni Orbán Viktornak a rendeleti felhatalmazásra, vagy nem. Királyságban indokolt - jelentette ki. Egyértelművé tette, konstruktívak lesznek az ország védelmében, de toleranciát kért, ha bizalmas deficitjük van a kormány felé. Mi a garancia, hogy nem hosszabbítják meg újra és újra, hogy aztán 2022-ben ne lehessen választás?! - tette fel a költői kérdést. Ez a javaslat aláássa az egységet, mert ez azt üzeni az ellenzéknek, hogy Önök totális diktatúrát akarnak kiépíteni. Ne kelljen azzal foglalkozni veszélyhelyzetben, hogy mi az Önök hátsó szándéka. Ne részegítse meg Önöket a hatalom mámora, mert igen keserű lesz az ébredés - zárta mondandóját Jakab Péter. A miniszterelnökség államtitkára szerint az ellenzéki politikus nem érti a törvényt. Orbán Balázs politikai performansznak értékelte a felszólalást. Teljes tévedésben vannak - mondta a politikus a Jobbik frakciójának. 

  • 15.43 - Az egészségügyi dolgozóknak is járjon 500 forint, mint a rendőröknek - követelte a szocialista Tóth Bertalan. Megismételte, meg kell emelni az álláskeresési járadékot, amely jelenleg "megalázó". 
  • 15:29 - Szükség van bátor emberekre, de az az igazi bátorság, amit az egészségügyi dolgozók garmadája tett védőfelszerelés nélkül- jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A DK elnök-frakcióvezetője szerint ezek az emberek nap, mint nap bemennek és nem kapnak védőfelszerelést, a háziorvosok csak alig-alig védelmet nyújtó maszkot kapnak. Számítása szerint 240 milliárddal kevesebb jut az egészségügyre, mint 10 évvel ezelőtt. Felidézte, három hete Orbán Viktor még azt mondta, a koronavírus-járvány csak a migrációs probléma elfedését szolgálja. Egy pont után lehazudják a csillagot az égről - vetette oda. Nem kell ahhoz felhatalmazási törvény, hogy legyen elegendő maszk és legyen elég teszt.
Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás
  • Újból Dömötör Csaba reagál, aki azt mondja, 700 milliárd forintnál többet ad az egészségügyre. Szerencse, hogy nem Gyurcsány Ferenc politikája érvényesül, mert akkor akiknek tünetei vannak, azoknak most fizetnie kellene - fogalmazott. 
  • 15:09 - Az előre bejelentett napirend előtti felszólalásokat a Párbeszéd frakcióvezetője kezdi, aki a 90 napos határidőt követeli a felhatalmazási törvénybe. Indulatosan követeli a digitális szavazást és a digitális ülésezést. Az emberek azt sem hiszik el, amit kérdeznek - mondja a politikus a kormánypártiaknak. Lényegében az előző vita folytatása zajlik, mivel Szabó Tímea Kocsis Máté szavaira reagál. Megint túllépte felszólalási idejét, de Kövér László ismét figyelmeztetés nélkül elvette a szót. A vagdalkozások nem segítik a járványügyi védekezést - reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Dömötör Csaba megismétli a korábban elhangzott kormányzati érveket. 
Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás
  • 15:00 - Jönnek az előre bejelentett napirend előtti felszólalások egy pár perces technikai szünetet követően. 
  • 14:38 - Orbán Viktor ismét reagál az elhangzottakra. A döntések mögötti döntéseknek minden nap kell fedezetnek lenni, Önök minden nap lesz joguk azt mondani, hogy eddig és ne tovább - mondta az ellenzéki képviselőknek. Az egészségügyi ellátórendszer összeomlását kell megakadályozni. Ezt a válságot Önök nélkül is meg fogjuk oldani - bökte oda. Gyurcsány Ferencnek is odaszólt, de nem mondta ki a nevét, az "előző miniszterelnök" kifejezést használta. Szerinte nem zártak be az iskolák, nincs szünet, nem állt le a tanulás. 5 fős csoportokban továbbra is folyhat a tanulás - hívta fel a figyelmet.  A kijárási tilalmat mérlegelik, de azon lehet gondolkodni, hogy milyen fajtájú legyen, milyen csoportokat hogyan kell egymástól elszigetelni. Követik a különféle országok tapasztalatait, az osztrákot különösen. Jelezte azt is, nem terveznek változtatásokat az álláskeresési járadékkal kapcsolatban. A hatósági ár kérdésről azt mondta, az állami gyártásból nem tudnak piacra dobni. így semmilyen eszköz nincsen a piaci árú beszerzések esetében ezt bevezetni. Nehéz idők jönnek. Mindenkit arra kérek, szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz - zárta felszólalását Orbán Viktor. 
  • 14:37 - Ne most sarkítsuk ki az ellentéteket - kéri a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté felidézte, hogy az első egyeztetések alkalmával azok az aggályok, amiket most az ellenzék hangoztatott, nem merültek fel. Szeretnénk Önökkel közösen dönteni, de ha egyedül döntenek, minden felelősséget vállalunk - hangoztatta. Nem mond igazat az ellenzék akkor, amikor a korlátlan hatalmat emlegeti. Személyes sértésnek veszi azokat a vádakat, amely szerint a Fidesz nem tett engedményeket. Önök felállítottak egy vádat, ami a kormány túlhatalmára vonatkozik, de nincs ilyen. A vírust kell legyőzni - fogalmazott a politikus, miközben az ellenzéki politikusok folyamatosan bekiabáltak. Kocsis Máté szintén túllépte felszólalási idejét, de vele nem volt olyan szigorú Kövér László, engedte végigmondani mondandóját.
  • 14:29 - Ez a kormány egyedül képes csak a súlyos helyzet kezelésére - vonja le a következtetést a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter azt hányja az ellenzék szemére, mit rontottak el ők és ezt a jelenlegi kormány hogyan hozta helyre. Ha a bizalom működik, akkor elfogadjuk azt az előterjesztést, amit a kormány letett az asztalra - fejezte be a felszólalását. 
  • 14:24 - Az MSZP frakcióvezetője személyesen kérte a miniszterelnököt, hogy járjon közbe a frakciónál, legyen egy 90 napos határidő a felhatalmazási törvénynek. Tóth Bertalan úgy gondolja, erre már csak azért is szükség van, mert ma több millió magyar ember nem bízik a kormányban. Kritizálta azt is, hogy ugyan elindult az egyeztetés a pártok között, de ennek vége lett. 
  • 14:02 - Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője: Önök a jövőben csak saját magukkal akarnak együttműködni, ismét jön a gyűlöletpropaganda. Visszautasította Gulyás Gergely azon kijelentését, miszerint az ellenzék a vírusnak szurkol. Szerinte nem lehet tovább várni a kijárási tilalommal, ezt be kell vezetni. A politikus szerint a hatósági árakat is be kell vezetni. 
Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás
  • 13:58 - A Párbeszéd frakcióvezetője Szabó Tímea arról beszél, ellenzék eddig is konstruktív volt. Felsorolta, hogy pártja milyen olyan intézkedést javasolt, amit a kormány megtett. Amit Orbán Viktor bejelentett az támogatható, de nem elégséges. Jelezte, a kórházakban nincsenek megfelelő védőfelszerelések. Kevésnek találta a járulék-és adóelengedés mértékét. A mi erőnkhöz képest is kevés az, amit a gazdasági intézkedésként a miniszterelnök bejelentett. Egyúttal járványügyi alapjövedelmet és több szűrést követelt a kormánytól. Arra a felhatalmazást amit Orbán kér, arra Európában nincs példa. A miniszterelnök nem csak a vírust, de az ellenzéket is le akarja győzni. Ez a javaslat érdemi kontroll nélküli kormányzást is lehetővé tenné. Ezt úgy hívják, hogy diktatúra - dörögte Szabó Tímea. Nem fogjuk támogatni az időkorlát nélküli felhatalmazást, ilyen az Alaptörvény háború esetén sem enged. Felszólalásában élesen bírálta a Büntető Törvénykönyv módosítását. Mivel mondandója túllépte az időkeretet, ezért Kövér László figyelmeztetés nélkül elvette tőle a szót. 
  • 13:50- Gyurcsány Ferenc a kormány kivételes felelősségéről beszél, amely a vészhelyzet kezelésében rendelkezésére áll. Emlékeztetett, hogy a WHO januárban jelentette be a vírust. Ez tíz hete volt. Nincsen rendben, hogy nem hisszük és nem fogadják el azoknak a panaszait, akik naponta kockáztatják egészségüket. Úgy érzik, hogy akik a frontvonalban vannak, ő magukra vannak hagyva. Ez nagyon nincs rendben. A nemzeti egység nem némaságot jelent. A veszélyhelyzet megoldásában együttműködnek, a korlátlan hatalom biztosítását nem tudják megtenni. Nem lehet a jogállami elemeket elvenni bármilyen harc ürügyén. A kormányfő bejelentéseinek többségével egyet lehet érteni. A kérdés az, lehet-e még tenni még valamit, amit eddig nem- jelentette ki a DK elnök-frakcióvezetője. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője folytatja. 
  • 13:42- Nehéz lesz az előttünk álló időszak mindenkitől erőfeszítéseket kíván. Szerinte így szó szerint emberéleteket lehet menteni. A politikai viták helyett elérkezett az összefogás ideje - fejezte be felszólalását Orbán Viktor. A napirend előtti felszólalásokat Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kezdi. 
  • 13:31 - Lényegében ugyanaz hangzik el, mint ami nem sokkal korábban az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Ennek részletei ebben a cikkünkben olvashatóak el. 
  • 13:25 - A miniszterelnök elismétli azokat az adatokat, amelyek a 11 órakor tartott sajtótájékoztatóján is. Ezek a fertőzöttségre, az ellátási kapacitásokra, valamint a munkaerőhelyzetre vonatkoznak. Megismételte, hogy a védelmet az idősekre kell összepontosítani. 
  • 13:22 - Orbán Viktor szerint életünk megváltoztatása lehetetlen. Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, mindenkinek másképp kell viselkednie. Ezért vezették be a rendkívüli jogrendet. Katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági fronton is helyt kell állni. Egyre gyorsuló léptekkel közeledünk a tömeges fertőzöttségi szint felé.