Titkos, hogy tesztelték-e Orbánt a koronavírusra, az EMMI-államtitkár szerint ez személyes adat

2020. május 7., 09:00

Szerző:

Az EMMI parlamenti államtitkára a GDPR-ra és a személyes adatok védelemére hivatkozva

nem közölte Hadházy Ákos független képviselő írásbeli kérdésére, tesztelték-e már a miniszterelnököt koronavírusra.

Rétvári Bence – aki amúgy Kásler Miklós helyettese – közölte, minden tesztet a WHO ajánlásoknak megfelelően végeznek el. Vagyis tesztet csak a gyanús esetekben végeznek el és ezen szabályok alól az állami vezetők sem képeznek kivételt.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésben ezt úgy kommentálta, hogy bár magának Orbán Viktornak tette fel a kérdést, „ahhoz is gyáva volt, hogy személyesen válaszoljon a neki feltett hivatalos kérdésemre,

inkább egy Rétvári nevű hazugsággépet bízott meg a válaszadás megtagadásával.”

A képviselő szerint az államtitkári válasz több ponton is sántít. Szerinte nem a WHO-sztenderdeknek megfelelően zajlik a tesztelés, mert ha ez így lenne, akkor sokkal többet végeznének el.

Emlékeztet, hogy magát Orbán Viktort kérdezte, személyes adatait pedig bárki megadhatja, aki akarja.

„A miniszterelnök feltűnően semmibe veszi a ma már egész világon nyilvánvaló evidenciát: a személyes távolságtartással és maszkviseléssel lehet a járványt fékezni, amíg nem lesz vakcina illetve egyértelműen hatékony gyógyszer. A miniszterelnök kifejezetten rossz példát mutat,

mintha szándékosan akarná a magyarokat belehajtani a felelőtlen viselkedésbe.

Ez alól egyetlen mentsége lenne, ha már átesett volna a fertőzésen. Sajnos úgy tűnik, még egy ilyen mentséget sem akar felhozni.” – zárja bejegyzését Hadházy Ákos.