Operatív Törzs: Szigorítás jöhet ott, ahol gócpontok lesznek, a lift nyomógombjait is pucoljuk le

2020. április 2., 10:33

Szerző:

Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az országban.

Ez érvényes minden megyében, de akár minden településen - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, számos alkalommal már nem lehet elmondani, ki, kitől kapta el a betegséget. Meg kell akadályozni a fertőzést, ezt pedig úgy lehet megtenni, hogy az emberek ne találkozzanak és maradjanak otthon. 

Jótanácsokból sem volt hiány. Most a munkába járókhoz szólt:

  • Aki tud, menjen autóval,
  • Ha utasokat szállítunk, azok a lehető legtávolabb üljenek a sofőrtől,
  • Keresse meg mindenki a legrövidebb útvonalat,
  • Rendszeresen töröljük át a kormánykereket, az ablakkilincseket vagy az rádió gombjait,
  • Ha ki és beszállunk az autóból, az első dolgunk a kézmosás legyen.

 

Azok sem maradtak ki, akik tömegközlekedéssel járnak:

  • A busz és villamosmegállókban töltsük a legrövidebb időt, de legyen meg a másfél méteres távolság,
  • A kapaszkodókat papírzsebkendővel fogjuk meg, amit leszállás után azonnal dobjuk ki.

 

Müller Cecília elmondta, a bizonyítottan megfelelő laboratóriumi adatokat tüntetik fel a fertőzöttségi adatokban. Azt nem említette meg, hány teszt szükséges. 

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, 10 ezer felett van az elrendelt hatósági karanténok száma. Ezeket már több, mint 75 ezer alkalommal ellenőrizték. Sokszor előfordul, hogy fiatalok közterületeken gyülekeznek, ezeket célszerű minimálisra kell csökkenteni. Figyelemmel kísérik a jogsértő cselekményeket: már

32 esetben indítottak rémhírterjesztés miatt,

de szép számban kell eljárnia a rendőrségnek közveszéllyel fenyegetés vagy éppen csalás miatt. Felhívta a figyelmet, vásárlás esetén járunk el körültekintően. Járványügyi szempontból nem enyhítenek az intézkedéseken, indokolt ezek megtartása, adott esetben, ha egy helyen koncentráltan jelenik meg a vírus, akkor ott lehet szigorítani. Kérdésre válaszolva elmondta, a büntetés-végrehajtási intézetekben gyártanak többször használható maszkokat.

Müller Cecília több alkalommal is beszélt a tesztekről, ám nem derült ki egyértelműen mondandójából, mikor mennyi tesztet kell elvégezni. Mi úgy értelmeztük, hogy amikor a betegség jeleit tesztelik, akkor a WHO ajánlásai szerint kettő alkalommal tesztelnek.
Azonban, amikor a tisztifőorvos arról beszélt, mikor engednek ki egy pácienst a kórházból, azt mondta, ehhez három negatív teszteredmény szükséges.

Mindebből az szűrhető le, hogy

más protokoll vonatkozik arra, amikor valakinél azt vizsgálják, elkapta-e a vírust és más, ha már fertőzött, de azt nézik, jelen van-e még szervezetében a vírus.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.