Operatív törzs: Marad a fővárosban és környékén a kijárási korlátozás, már 31 idősotthont érint a koronavírus

2020. május 6., 11:55

Szerző:

Továbbra is indokolt a szigor Budapesten és Pest megyében

- erről beszélt az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szokásos napi sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, 46-al növekedett a fertőzötti létszám, ebből 30 a fővárosban és Pest megyében él.  

Müller Cecília azt mondta, két napja folyamatosan csökken az ún. aktív fertőzöttek száma.

A pontos számok:

  • 3111 igazolt fertőzött (ebből aktív fertőzött 19179)
  • 759 gyógyult
  • 373-an hunytak el

Ezt követően áttér az egészségügyi ellátások újra indulásáról beszélt. Hangsúlyozta,

csak telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni a járóbeteg ellátást. 

Enélkül ne menjünk el egyetlen intézménybe se, mert így nem lehet csökkenteni a kontaktok számát – hangoztatta. Ha valami miatt nem tud valaki elmenni, akkor újra be kell jelentkezni, hogy pontosan be tudják osztani a betegek fogadását. A bejelentkezéskor egyfajta kikérdezés történik, szakorvos fogja ezt a konzultációt lebonyolítani. A telefonos kikérdezés után dönt a beteg további sorsának irányításáról. Ha a konzultáció megnyugtató, akkor nincs további teendő. Amennyiben receptet ír fel az orvos, akkor kerüljön sor ismételt telefonos megbeszélésre – javasolja Müller Cecília.

Abban az esetben, ha nem elkerülhető az orvos-beteg találkozó, akkor is csak időpontra lehet menni. Amennyiben szükséges az ellátás, akkor a fogadást követően egy ún. pre-triázsolás következik, ami egy felméri, hogy az adott beteg mennyire kockázatos koronavírus fertőzés miatt. Amennyiben úgy vélik, fertőzött lehet a beteg, akkor

egy külön helyiségben történik az ellátása,

amit csak vizsgálatot követően hagyhat el. Itt kizárólag védőeszközben látják el a beteget. Később jelenteni kell az orvosnak, hogy egy potenciális fertőzöttet látott el.

Fekvőbeteg ellátás esetén mindenképpen szükséges a negatív koronavírus teszt,

a nem sürgős ellátások esetében. Magas kockázatú ellátás esetén az orvos dönt a teszt szükségességéről.

Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzésben, ezek között vannak 1-1 esetet, illetve nagy számú esetet tartalmazó idősotthonok is. A Pesti úti idősotthonban eddig 296-an fertőzödtek meg, 154-en vannak közülük kórházban, 26 ápolót és gondozót érintett, 40 fő hunyt el és 41-en gyógyultak meg innen.

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.