Egyre több koronavírusos beteg kerül kórházba, ismét nem válaszolt lapunknak az operatív törzs

2020. április 16., 12:18

Szerző:

Folyamatosan nő a kórházi ellátásban részesülők száma – erről beszélt napi sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos. Emiatt biztosítani kell, hogy mindenki a megfelelő ellátásban részesüljön - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Több statisztikai adatot is ismertetett. Az életkori eloszlásról szólva elmondta, az összes fertőzött 35 százaléka a 70 évnél idősebb korosztályból kerül ki, 30 százalékuk 50-69 éves, 23 százalék 30-49 éves, 10 százalék a 15-29-es korosztályból kerül ki, és mindössze 2 százalék 14 év alatti.

Jelenleg 772-en szorulnak kórházi ellátásra, ebből 7 gyermek. 60-an vannak lélegeztetőgépen. 

 

Egyelőre nem robbant be a betegség,

az idősotthonok ellenőrzése ugyanakkor megkezdődött. Várja a visszajelzéseket, hogy megtehesse a további intézkedéseket. 11 intézményben van jelen a vírus. A legsúlyosabb a helyzet a Pesti úti idősotthonban, illetve a Rózsa utcai idősotthonban van. Azt vizsgálják, hogy a Pesti úton folyamatos-e az orvosi ellátás. 

Ismertette Müller Cecília azt is, milyen protokoll alapján küldik vissza az idősotthonok lakóit a kórházakból. Ehhez két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív teszt szükséges. Ha valaki jó egészségi, közérzeti állapotban van, akkor elég, ha két hétre otthoni karanténba vonul. Az intézmény felelőssége, hogy ez be legyen tartva - hangsúlyozta Müller Cecília. 

A tájékoztató előtt a 168 Óra az alábbi kérdéseket küldte el az Operatív Törzsnek:

  • Van-e valamilyen szerepük a kórházak élére állított katonai parancsnokoknak abban, hogy a kiürítés melyik osztályokat érintse?
  • A katonai parancsnokok rendelkeznek-e egészségügyi képzettséggel?
  • Kik döntöttek a kórházakban arról, melyik beteget küldik haza, és kit ápolnak tovább? Alkalmazzák-e ebben az esetben az úgynevezett színkódos szortírozást?
  • Eddig a kormány hány embert szállított haza a világ különböző pontjairól?
  • Az ő utaztatásuk pontosan mennyibe került, s azt milyen forrásból fedezték?
  • A súlyos állapotban lévő betegeket milyen indoklással teszik ki?
  • Egyeztettek-e előzőleg a hozzátartozókkal, hogy a beteg házi kezelését és gondozását meg tudják-e oldani?
  • Ha egy intézmény egyik részében vírusos betegeket kezelnek, a többin a más betegeket, akkor hogyan tudják meggátolni, hogy a még nem fertőzött betegek is megfertőződjenek?

Kérdéseink továbbra sem kerültek sorra,

így olvasóink még mindig nem kaphatnak válaszokat az adófizetői pénzből működő operatív törzstől. Persze nem adjuk fel, próbálkozunk újra, hátha egyszer befutnak a válaszok valami véletlen csoda folytán. 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.