A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás – véli a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

2020. március 19., 12:01

Szerző:

Komoly kritikát fogalmazott meg a MÚOSZ, látva az elmúlt napok, hetek tájékoztatási fennakadásait. Mint írják, „megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra.” Egyúttal elfogadhatatlannak nevezik, hogy egy órával a hivatalos bejelentés ideje után nem lehet tudni, mit mondott a kormányfő.

Bírálták az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatót, szerintük az diszfunkcionálisan működik. Kifogásolják, hogy a kormányzati szereplők felkészületlenek és arrogánsak.

„A sajtó munkatársai tízmillió magyar embert képviselnek, velük szemben is tiszteletlenség, ahogyan a kormány képviselői a munkájukat végző újságírókkal bánnak.”

Azt is kifogásolták, hogy a járványügyi adatok nem elérhetőek el részletesen. Itt a területi és életkori adatokra gondol a szervezet. Végül arra kérik a kormányzatot, hogy a magyar emberek érdekében változtassanak ezek a hibás, a vészhelyzetben létfontosságú közbizalmat gyorsan erodáló gyakorlatokon. A politikai érdek nem írhatja felül az alapvető jogokat és a hatályos törvényeket: az embereknek – járványhelyzetben különösen – joguk van a tisztességes tájékoztatáshoz – zárul az állásfoglalás.