Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Az Operatív Törzs szerint fel kell jelenteni a szomszédot, ha házibulit tart és megint megfeddték Budapestet

2020. április 8. 12:24 - szerző: 168 Óra

Különösen a fővárosban és Pest megyében terjed a vírus

– közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.
Müller Cecília a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban azt mondta, folyamatos az ellenőrzés, a szükséges intézkedések bevezetése és a hiányosságok kiküszöbölése. Mint kiderült,

két fővárosi otthonban négyen haltak meg.

Az otthon – ahol több mint 500 idős lakó van – felét már leszűrték, mindenki sorra fog kerülni. Müller Cecília kötelező ellenőrzést rendelt el a szociális intézményekre, mivel a lakók állapotát folyamatosan figyelni kell. Jelezte azt is, jól vannak a lélegeztetőgépekről lekerült betegek. Nemigen volt elkerülhető egy országban sem a tömeges megbetegedés, mondta.

„Hátha ki tudjuk kerülni a nagyszámú megbetegedéseket”– remélte.

Bár korábban többször kapott kérdést arról az Operatív Törzs, tervezik-e gyorstesztek használatát, ezekre rendre megkerülték a választ. Ma azonban a Népegészségügyi Központ megerősítette, így ma már Müller Cecília is kész tényként számolt be arról, hogy használják ezeket a mentők, ha kétség merülne fel a laborvizsgálat esetén.

A sürgős beavatkozásokat nem halaszthatják el, a halaszthatókat tolják el a kórházakban, folytatta. A házorvosi rendszer működőképes – mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes elmondta, már 51 fővel szemben indítottak rémhírterjesztés miatt. Most konkrét ügyeket is említett:valaki arról terjesztett valótlan állítást az interneten, hogy lezárják Budapestet,

erre tömegek rohanták le a boltokat,

ami a rendőröknek is jelentős feladatokat adott.

Egyre többen szegik meg a kijárási szabályozásokat, csak Budapesten 357-tel több szabálysértési eljárás indult. Közölte,

ha azt tapasztaljuk, hogy a szomszédok megszegik a kijárási szabályokat, hívjunk rendőrt. Ilyen például, ha egy lakásban házibulit rendeznek.

A rémhírterjesztés békeidőben is súlyos bűncselekmény. (Korábban alig pár esetben indult ilyen ügyben nyomozás. Vádemelésig egyik sem jutott el – A szerk.)