Szélesíti a nemek közti szegénységi szakadékot a járvány

2020. szeptember 2., 21:42

Szerző:

A koronavírus-járvány nyomán fellépő válság 47 millióval több nőt és lányt fog rendkívüli szegénységbe taszítani, és kiszélesíti a nemek közti szegénységi szakadékot - áll egy szerdán közzétett ENSZ-jelentésben.

A járvány előtt 2,7 százalékos csökkenést becsültek a nők szegénységi rátájában 2019 és 2021 között, a járvány miatt azonban ez az arány várhatóan 9,1 százalékkal nőni fog.

Az ENSZ nemek közti egyenlőséggel és a nők felemelkedésével foglalkozó egységének (UN Women) és az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) adatai szerint 2021-re 118 olyan nő fog jutni 100 férfira 25 és 34 éves kor között, aki rendkívüli szegénységben él. Ez az arány várhatóan 121-100 lesz 2030-ra.

A jelentés szerint a válság következtében további 96 millió ember - csaknem felük nő és lány - fog a szegénységi küszöb alatt élni 2021-re. Ennek következtében 435 millióra fog nőni a mélyszegénységben élő - naponta 1,9 dollárnál (csaknem 575 forintnál) kevesebből megélő - nők és lányok száma. A jelentés szerint mintegy 10 évig is eltarthat, mire sikerül ezeket a mutatókat a járvány előtti állapotra visszaállítani.

 

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.