Legalább három hetes védelmet nyújt majd a koronavírus ellen a 300 millióból készülő magyar orvosság

2020. március 20., 09:51

Szerző:

Nem oltás lesz a magyarok által fejlesztett koronavírus elleni gyógyszer, hanem intravénás fúzió, betegség megelőzésére kezelni lehet vele az egészségügyi dolgozókat, a beteg embereket meggyógyíthatja vagy jelentősen mérsékelheti a betegség súlyosságát – adott tiszta képet a most készülő szerről a Népszavának a projekt vezetője, az ELTE TTK dékánja, az Immunológiai Tanszék vezetője is, Kacskovics Imre professzor.

Mint arról mi is beszámoltunk, magyarok is hozzáláttak a koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez. Az ELTE vezetésével létrejött konzorciumban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói, a Richter Gedeon Nyrt. és az ImmunoGenes Kft. dolgoznak együtt az új orvosságon.

Kacskovics Imre professzor
Fotó: posztos janos

Mint a professzor mondja, ha sikerül megvalósítani azt, amiről most gondolkodnak, akkor

a készítmény a fertőzött betegek szervezetében semlegesíti a vírust és elpusztítja a vírusfertőzött sejteket. Azaz sokkal kevesebb lesz a vírusok száma, csökken a betegség súlyossága is.

Az új molekula hosszan marad a szervezetben, és így akár 3-4 hétig is megvédhet bárkit a fertőzéstől. Amíg nincs védőoltás, addig ez az infúzió segítheti a megelőzést is. Kacskovics Imre szerint egyelőre nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag a koronavírus ellen. Egy szer van, amit az ebola kezelésére is fejlesztettek annak idején, a Gilead nevű amerikai cég próbálja forgalmazni. A Rendesivir nevű készítményről azt feltételezik, hogy gátolja a vírus szaporodását.

A professzor kitér arra is, hogy bár hazánkban sikerült izolálni a vírust, miért nem kértük el azoktól az országoktól, ahol ez már megtörtént. Mint elmondta, kértük, a PTE kutatói a vírustörzset már megrendelték egy európai hálózaton keresztül, de időközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, Kiss Zoltán vezetésével izolálták itthon is. A vírus izolálása azt jelenti, hogy egy beteg mintájából sikerül a vírust kinyerni úgy, hogy az szaporítható is.

A szakember reméli, hogy másfél év múlva lehetőleg eljutunk a klinikai vizsgálatokig. E fehérje terápiás alkalmazhatóságát majd akár többéves klinikai vizsgálatokkal lehet igazolni. „Most ott tartunk, hogy összeállt a konzorcium, elkezdtünk gondolkodni, megrendelni a reagenseket.

Kaptunk induló tőkét, 300 millió forintot

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól azzal, hogy ha a járványhelyzet nem mérséklődik és jók az eredményeink, támogatják a folytatást is.”

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.