Hétvégén már mehetünk a Margitszigetre és több parkba, de a főpolgármester azt kéri, keressünk kevésbé ismert kirándulóhelyeket

2020. május 8. 17:09 - szerző: 168 Óra

Noha nyitva lesz a Margitsziget és a Óbudai-sziget, arra kérem a budapestieket, hogy figyeljenek egymásra

– kezdi Facebook-oldalára feltöltött videójában a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta, arra kérik a budapestieket, hogy - bár hétvégén újra látogatható lesz a Margitsziget, az Óbudai-sziget, és több más népszerű zöldterületet, parkot is megnyitnak - elsősorban ne a sűrűn látogatott, frekventált zöldterületekre szervezzenek szabadidős programot, hanem a lakókörnyezetükhöz közeli, eddig kevésbé ismert kirándulóhelyeket, parkokat fedezzék fel.

- Ne tömegesen használják a parkokat és zöldfelületeket,

ha úgy érzékelik, sokan vannak, inkább keressenek másik helyszínt -

kérte Karácsony.

Budapesten csaknem 860 hektárnyi természetvédelmi terület és számos kevésbé használt zöldfelület van, ahol a tömeget elkerülve is lehet a távolságtartás járványügyi szabályait betartva sétálni vagy sportolni. 

A járvány idején is látogatható budapesti kirándulóhelyek térképes listája ide kattintva érhető el. 

A közleményben felhívták a figyelmet:

a parkok, kirándulóhelyek látogatásakor továbbra is be kell tartani az alapvető szabályokat, mint például azt, hogy, ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk ki a közterekre, parkokba.

A XII. kerületi önkormányzat az MTI megkeresésére közölte, hogy ezen a hétvégén még nem változnak a jelenleg érvényben lévő rendelkezések a Hegyvidéken - így a népszerű kirándulóhelyen, Normafán sem.

A III. kerületi önkormányzat a honlapján azt közölte, hogy a Római-parton közterület-használati korlátozásra a felhatalmazó kormányrendelet megszületése után is van mód. A területen részleges korlátozást tartanak szükségesnek - írták.

A hétvégén a vidéki településeken - óvatosságra intve, az egészségügyi szabályok betartását kérve - jelentősen enyhítik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat. Pest megyére és Budapestre azonban továbbra is érvényesek a kijárási korlátozások.