Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Létezik kutyákra veszélyes koronavírus, de az emberre veszélyeset nem terjesztik - nyugtat a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

2020. március 20. 08:00 - szerző: Árpási Bence

„Igazolt tények szerint az emberi koronavírus-járványt okozó kórokozónak nem aktív terjesztői sem a kutyák, sem a macskák”

– jelentette ki a 168 Órának nyilatkozva a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Gönczi Gábor, ugyanez igaz más, Magyarországon ismert háziállat fajra is. Mindez fordítva is igaz: az emberi megbetegedés sem fertőzi meg az állatokat. Emlékeztetett, hogy a veszettségnek vagy az egyéb parazitás megbetegedéseknek továbbra is közvetítői lehetnek a kedvencek. Félreértést okoz a témában az is, hogy van egy másik fajta koronavírus is, amelyik a kutyákra veszélyes, ez már évek óta jelen van.

Elméletileg lehetséges, hogy van egy emberi koronavírussal fertőzött ember, aki rátüsszent vagy ráköhög a kutyájára, akkor a szőrén fertőzőképes a vírus a váladék beszáradásáig. Ugyanakkor ez pontosan olyan, mint ha az ajtókilinccsel, a busz kapaszkodójával, vagy a metró korlátjával történne ugyanez.

Gönczi Gábor nyomatékosította, bár vannak extrém helyzetek, de induljunk ki a mindennapi életből. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kutyasétáltatás ne legyen egy társadalmi esemény legyen, mivel nem az állatoktól, hanem azok gazdáitól lehet elkapni a betegséget. Ezekre a helyzetekre is az általános biztonsági tanácsokat kell megtartani. Ezt leszámítva 

semmilyen korlátozás nincsen a kutyasétáltatásokra

– mondta a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke.