Bejelentette a kormány a lazítások részleteit, május végéig zárva maradnak az iskolák, nem lehetnek tömegrendezvények sem

2020. április 30., 10:56

Szerző:

Orbán Viktor tegnapi bejelentése után a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a vidéki lazítás részletei. 

  • A boltok korlátozás nélkül nyitvatarthatnak, de az időseknek megmarad a 9 és 12 közötti idősáv.
  • A kávézók, éttermek szállodák teraszai, a szabadtéri múzeumok és a strandok kinyithatnak. 
  • Esküvők és misék tarthatóak, de csak a megfelelő távolság betartásával. 


Országosan azonban több intézkedés továbbra is életben marad:

  • Május végéig biztosan nem lesz tanítás az iskolákban, az esetleges folytatásról júniusban döntenek.
  • Továbbra is lehet ingyen parkolni.
  • A tömegközlekedési járműveken és a boltokban kötelező lesz a maszkot hordani.


A tesztelést illetően kifejtette, a kormány döntése szerint az idősotthonok dolgozóit letesztelik, valamint a kórházban fekvőket is. Emellett felgyorsítják az egészségügyi dolgozók tesztelését is. 

Az érettségivel kapcsolatban a miniszter azt mondta, a lehető legkisebb kockázattal lebonyolíthatók, az „elérhető és legnagyobb biztonság garantált."

A felhatalmazási törvény pedig összhangban áll az európai jogszabályokkal. Erről már papírja van a kormánynak, mert az Európai Bizottság alelnöke ezt az álláspontot alakította ki. Szégyenteljes volt, hogy „a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig Brüsszelig rohangáltak, hogy feljelentsék hazánkat”.

Egyúttal felszólította Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét, kérjen bocsánatot Magyarországtól, amiért támadta a felhatalmazási törvényt. 

Az önkormányzatokkal pedig partnerségre törekedik a kormány, de csak azokkal, akik nem a pártpolitikai szempontok mentén vezetik a településüket - hangoztatta Gulyás Gergely.  

Mindenféle kapkodás káros - válaszolta Karácsony Gergely sebességlassítós tervére. A tárcavezető jelezte, érdemes lenne egyeztetni, erős kétségei vannak, hogy ez-e a jó irány. „Maga a mód és az eljárás, ami jellemzi a javaslatot és annak vitáját, az indokolatlan.” – hangsúlyozta.

Kövér László kijelentéséről, miszerint az ellenzék nem a magyar nemzet része, szerinte ez még visszafogott, ahhoz képest, hogy egy világválság közepén vagyunk. Az ellenzék elmúlt hónapokban tanúsított magatartása alapján nem beszélhetünk a nemzeti egységről.


Az mfor.hu kérdésre válaszolva elmondta, a pénzügyminiszter május 19-én nyújtja be a költségvetés terveit. Semmit sem titkolnak, és eddig az időpont rengeteg dolog változhat. 



A nagyobb fesztiválokat augusztus 15-ig biztos nem tudják megrendezni, ugyanakkor

a kormány reménykedik abban, hogy az augusztus 20-ai rendezvényeket meg tudják tartani,

noha erről még nem tudnak dönteni. Közölte, a jövő héten lesz egy kulturális egyeztetés Orbán Viktor részvételével, ahol a művészek problémáira keresik a megoldásokat. lehet, anyagi támogatást is tudnak számukra nyújtani. 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.