Kórházi ágyfelszabadítás: a Magyar Helsinki Bizottság kikéri Kásler Miklós utasítását, mint közérdekű adatot

2020. április 20., 21:45

Szerző:

Közérdekű adatigényléssel kikérte a Magyar Helsinki Bizottság azt a miniszteri utasítást,

amely amely elrendelte, hogy tízezres nagyságrendben tegyenek ki kórházi betegeket gyógyító intézményekből. A szervezet úgy értékelte, nem is lehet pontosan tudni, mit is rendelt el Kásler Miklós. Mint fogalmaznak, a döntés "emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatja, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelent betegnek és családjának egyaránt."


Ezért szeretné a szervezet közérdekű adatigényléssel megtudni az utasítást tartalmát. Ezért

a Emberi Erőforrások Minisztériumához, az Operatív Törzshöz és a Miniszterelnökséghez fordultak. 

Koronavírus - Szent László Kórház Kórházi ágy a Szent László Kórházban. 

Egyúttal az ombudsmant is megkeresik, hogy vizsgálja ki,  hogy a

"kórházak tömeges kiürítése során megfelelően érvényesül-e a betegeknek az élethez és emberi méltósághoz, testi és lelki egészséghez fűződő joga."



"A Magyar Helsinki Bizottság támogatja a rendkívüli járványhelyzet gyors és hatékony leküzdését, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ennek érdekében hozott állami intézkedések ne sértsék a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat." - zárja tájékoztatását a szervezet. 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.