Életeket veszélyeztetnek a magyar egészségügy hiányosságai egy jogvédő szervezet szerint

2020. augusztus 5. 12:21 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

Sokszor nem eléggé fertőtlenítik a kórházakat, gyakran a betegeknek kell bevinniük az alapvető egészségügyi cikkeket, és nem jól különítik el a koronavírus-gyanús eseteket a többiektől

– írja a Human Rights Watch a hazai kórházhelyzetről, amelyet a hvg.hu szemlézett. Mint írják, most ugyan könnyen megúsztuk, de mindenképpen változtatni kell, hogy a jövőben sem legyen nagyobb baj. 

Koronavírus - Fertőzöttek ellátása

A jelentés szerint ez életeket veszélyeztet, a kormány elhanyagolta az ellátórendszert, amelyet felkészületlenül ért a járvány. 

A HRW több magyar kórházban azt találta, hogy hiányzik a szappan és a fertőtlenítő, nem takarítják elég jól a helyiségeket, rossz a dolgozók és a betegek higiéniai ellátmánya, és nincs elég egyágyas szoba a fertőzésgyanúsak elkülönítésére.

„Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek” – idézi a portál Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettesének szavait. Ugyanakkor jelezte, a vírus továbbra is jelen van, ezért a reformok szükségesek. 

A Human Rights Watch által megkérdezettek elmondták, hogy az állami kórházakban tartózkodásuk során hiányoztak az alapvető egészségügyi cikkek, és nekik vagy családtagjaiknak kellett saját szappant, fertőtlenítőszereket és tisztítószereket a kórházba vinniük.