Hétfőtől elérhető a növekedési hitelprogram a kis- és középvállalkozások számára

2020. április 20., 13:54

Szerző:

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető hétfőtől a növekedési hitelprogram konstrukció – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A tájékoztatás szerint a hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését.

A növekedési hitelprogram (nhp) az elmúlt 7 évben közel 50 ezer mikro-, kis és középvállalkozás számára biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást. Az MNB reményei szerint a vállalatok megváltozott finanszírozási igényeihez igazodó nhp hajrá az elkövetkező időszakban újra kiemelt szerepet kaphat a vállalati hitelezésben, valamint újra az egyik legfontosabb forrása lehet a gazdasági növekedésnek.

Az új konstrukció legfontosabb paraméterei – így a kamat mértéke és a lebonyolítás módja – megegyeznek az nhp korábbi szakaszaival és a megszűnő nhp fix konstrukcióval. Továbbra is elérhetők lesznek beruházási hitelek – ideértve a lízinget is –, azonban bővül ezek felhasználásának köre. Emellett a maximális futamidő 20 évben történő meghatározása az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. Tekintettel a beruházások esetlegesen hosszabbra nyúló kivitelezési idejére, a hitelek lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség, ami további könnyítést jelent az nhp korábbi szakaszaihoz képest – írja az MNB.

Azt MNB azt is részletezte, hogy

a munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség lesz újra forgóeszközhitelek felvételére, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel.

A forrás így felhasználható vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók EU-s támogatások is, legfeljebb hároméves futamidő mellett. Az adósságszolgálat mérséklése céljából kiválthatók korábban nem az nhp keretében felvett hitelek is, amennyiben azok célja az nhp hajrában engedélyezett hitelcélokkal összhangban van.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: Szigetváry Zsolt

Kiemelték,

a minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program.

Az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk. A vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz – hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.