Beöltözve kellett öt órát is dolgozniuk a Covid-osztályokra kirendelt nővéreknek

Mégis inkább pozitívak a kórházakba kirendelt nővérek tapasztalatai.

2020. augusztus 13., 21:43

Szerző:

Egyetlen, kórházba kirendelt nővér sem lett koronavírusos Magyarországon – ismertette a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség adatait az InfoRádiónak Pásztélyi Zsolt, a szövetség elnöke.

Mint elmondta, Budapesten a veszélyhelyzet idején 8 járóbeteg-rendelőintézetből rendeltek ki asszisztenseket nővérnek Covid-ellátó osztályokra.

Az összesen 53 kirendelt szakdolgozó és a néhány orvos több mint 11 500 munkaórát teljesített igazolt koronavírusos betegeket ellátó osztályokon,

tapasztalataik pedig összességében pozitívak. 

A kirendelteknek – egy egészségügyi dolgozó veszélyhelyzetben bárhová kirendelhető a Korányiban és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Covid-osztályán kellett dolgozniuk. Van, ahol már előre fel voltak készülve, de nem minden szakrendelőben voltak előre láthatóak a körülmények. „Az előbbi helyzetben volt sikeresebb a változtatás; ahol önkénteseket toboroztak, akik vállalták a kirendelést és az áldozatos munkát.

Volt, aki nagyon félt, és volt, aki nem vállalta a 24 órás készenlétet, mondjuk a családja miatt,

a kirendelt nővérek ugyanis jobbára éjszaka dolgoztak” – részletezte a rádióban.

Jellemzően egyhuzamban 3-5 órát kellett dolgozniuk beöltözve, majd átöltözés után jöhetett 1 óra adminisztratív munka, és utána vissza kellett öltözni. Közülük mindenki egészségesen és gond nélkül végigvitt két hónapot, mondta.

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.