Magyar Orvosi Kamara elnöke: Eddig semmilyen plusz védőfelszerelést nem kaptak a háziorvosok

2020. március 2., 12:47

Szerző:

„Elképzelhető, hogy mi is megússzuk a koronavírust, de semmi garancia nincs rá” – mondta el az ATV-ben Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki azonban szólt arról is, hogy 

eddig egyelőre semmilyen plusz védőfelszerelést nem kaptak a háziorvosok.

Kincses ugyan riporteri kérdésre megfelelőnek értékelte a kormány megelőző lépéseit – Tvrtko egész pontosan úgy fogalmazott, a kormány „ott áll a gáton” –, ám úgy látja, a háziorvosok mintha nem tudnának érdemben kommunikálni a kormánnyal a koronavírusról. 

„A háziorvosok az új eljárásrendeket mindig megkapják, csak abban meg a háziorvos kollégáknak van igaza, hogy nem elég egy száraz szakmai nyelven megírt eljárásrend, ők

szeretnének valahol tényleg kommunikálni a kormányzattal, részletesebb tájékoztatást kapni például arról, honnan szerzik be a szájmaszkot?”

– tette fel a kérdést a MOK-elnök, kitérve arra, hogy a kamara a múlt héten levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez és Kásler Miklós erőforrási miniszterhez. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy amikor a háziorvosoknak ki kell menniük a beteghez és eldönteni, beutalják-e a tüneteik alapján az illetőt kórházba vagy sem,

az járványügyi feladat,

és nem a TB-ből kell finanszírozni, vagyis ennek a többletköltségét az államnak kell magára vállalnia, nem a háziorvosok költsége.

„Honnan fogja egy kis falu háziorvosa a megfelelő védőruházatot beszerezni? Azt kértük, állami forrásból és központilag legyenek ellátva a kollégák a szükséges eszközökkel”

– fűzte tovább Kincses. Beszélt még arról is, hogy az, hogy nincs elég szájmaszk, nem magyar probléma, az a világon mindenütt gond. Ugyanakkor ez egy felfújt kérdés, mert nincs is rá szüksége az egészséges embernek – szájmaszk a vizsgálóorvosnak és a betegnek kell, hogy kevesebb fertőzést szórjon szét, szögezte le az orvosi kamara elnöke.

Kincses Gyula üdvözölte, hogy keddtől, azaz március 3-ától új protokoll lesz érvényes a háziorvosokra (lásd keretesünket), azaz nem kell kimenniük a panaszoshoz, telefonon és a panaszok alapján el tudják dönteni, be kell-e utalni a beteget vagy sem.

 

Aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. Amennyiben ezekből hiányuk keletkezik, a mentőállomásokon depókat hoznak létre, ahonnan a háziorvosok igényelhetnek ilyen eszközöket. Az eljárásrend lényege a személyes kontaktusok minimalizálása. Aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát!

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

Kiemelte, egyetlen fertőzöttnél nincs szükség fizikai vizsgálatra, és a szakmai ajánlások is azt mondják, hogy influenza vagy más fertőzéses megbetegedés esetén pár napig mindenképpen maradjanak otthon a betegek, és csak egy esetleges szövődmény miatt keressék fel orvosukat.

Magyarországon eközben továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan, pozitív minta nem volt. 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.