Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

Az új adatok némi csökkenést mutatnak, de még mindig sokan vannak kórházban és lélegeztetőgépen.

2021. január 16., 09:15

Szerző:

A legfrisebb szombati adatok szerint 1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 264 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 227 325 fő, az aktív fertőzöttek száma 111 998 főre csökkent. Kórházban 4408 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 328 ember van lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus hivatalos tájékoztató oldalán.

 

Az új adatokban némi csökkenés van, hiszen az előző napi statisztika szerint 1513 volt az új fertőzöttek és 111 az elhunytak száma. Kórházban 4600 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 337-et lélegeztetőgépen.

 

Eddig összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már beoltották. Ezen a hétvégén folytatódik a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is, oda oltócsapatok érkeznek. Eddig közel 7 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be, ezen a hétvégén több mint 3 ezer gondozott és dolgozó beoltása várható a Moderna-vakcinával.

 

A védőoltásra egyébként már több mint egymillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton. A következő hetekben újabb vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. Ezek után pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

 

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

 

A világban 93 819 952-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 008 273-ra a halálos áldozatok és 51 666 159-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.