Pesti úti idősek otthona – Kovács Zoltán egyszavas üzenettel pattintja le a fővárosi adatok után kíváncsiskodó Karácsony Gergelyt

2020. május 11., 16:29

Szerző: Árpási Bence

Leegyszerűsödött a kormány és Karácsony Gergely konfliktusa,

mert a kormányzati kommunikátorok már lényegében egyszavas „érvvel” reagálnak arra, ha a főpolgármester a fővárosra vonatkozó fertőzöttségi adatokat szeretné megkapni.  

Az adok-kapok mai fejezetében

Karácsony Gergely terjedelmes levelet írt az operatív törzsnek,

amelyben azt kérte, szeretné ismét tudni, hány ember betegedett meg a fővárosban.  A testülethez valamiért nagyon nem akar megérkezni a levél, ezért személyesen Müller Cecíliának írt levelet. Ebben azt kérte, adják ki számára:

  • a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb);
  • a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

De Karácsony Gergely ma sem járt sikerrel, ez az igény nem futott be az operatív törzshöz.

Délutánra viszont megérkezett a hivatalos reakció Kovács Zoltán személyében, aki lényegében egy szóval lerendezte a történteket:

Pesti úti idősek otthona.

Annyit, azért még hozzátett, „főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.”

Az operatív törzs sajtótájékoztatójából egyébként azt is megtudhattuk, a szerdai kormányülésen foglalkoznak a járványügyi helyzet budapesti kezelésével.

A korábbi kormányülésre Karácsony Gergely is kapott meghívót. Most azonban nem kapkodják el ennek kiküldését.

A Főpolgármesteri Hivatal a 168 Óra érdeklődésére azt közölte, nem érkezett még hivatalos meghívó szerdára a Karmelita Kolostorba.

Koronavírus - Sajtótájékoztató - A kormány partnerként teKarácsony Gergely főpolgármester (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón a kamelita Kolostor udvarán április 8-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt

Ha már a valahogy meg nem érkező levelekről van szó: Kovács Zoltán válasza mindenesetre jóval kifinomultabbnak tűnik, egy korábbi, már-már legendás válasznál.

A kitiltási botrány idején, 2014-ben, L. Simon László, akkori államtitkár, amikor azt firtatták tőle 2014-ben, miért nem kapta meg a kormány Vida Ildikó akkori NAV-elnök amerikai kitiltásáról a levelét, az alábbi választ adta:

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.