Merkely Béla a 168 Órának: jó irányt mutatnak a fertőzöttségi adatok, de ősszel a parázsból még lehet láng

2020. május 10., 08:00

Szerző: Árpási Bence

A járvány az első hullámának végén tartunk –

mondta el a Semmelweis Egyetem rektora a 168 Órának adott interjújában. Merkely Béla jelezte, hogy az egyetemen több adatot is látnak, hiszen március eleje óta folyamatosan végeznek szűrővizsgálatokat – panaszos betegek, kontaktok és panaszmentes esetek mintáját vizsgálják - ezek eredményei megerősítik ezt a tendenciát.

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati KlinMerkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
Fotó: Kovács Tamás

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A vizsgálat alapvetően meghatározza majd, hogyan kell védekezni a második hullám ellen. Mivel jellemzően a legtöbb embernek nem változik a lakóhelye, munkahelye, szokásai, a testsúlya, a táplálkozási szokása, vagy más rizikófaktora és az alapbetegsége a következő három-négy hónap során, így a kutatási eredményekből majd felrajzolható lesz egy térkép, melyből megtudjuk, hogy hol jelentkezhet először a járvány második hulláma.

Merkely Béla megerősítette, nem gondolja, hogy nyáron egy komolyabb járvánnyal kell számolni.

Ugyanakkor a járványveszély nem szűnik meg, a szükséges óvintézkedéseket, be kell tartani, ebben az esetben úgy élhetünk együtt a vírussal, hogy az jelen lesz ugyan, de szinte észre sem fogjuk venni.

 

Felhívta arra is a figyelmet, hogy

„ősszel a parázsból még lehet láng”,

mivel a zárt közösségekben – különösen a hajléktalanszállókon, idősotthonokban vagy éppen munkásszállókon – ez a vírus fennmaradhat.

„Második hullám valamilyen szinten biztos, hogy lesz.”

– fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta, a kutatások azt mutatják, akik egyszer elkapták a koronavírust, azok néhány évig védettek ellene, ugyanakkor még nem telt el annyi idő a vírus megjelenése óta, hogy biztos információnk legyenek arról, hogy mennyi ideig tart ez a védettség.

Merkely Béla egyértelműen maszkpárti. Azt javasolja, hogy

a járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk,

a 65 éven felüliek számára pedig különösen javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonaikból. A professzor a többször használatos, 60 fokon mosható, dupla rétegű maszkot preferálja a lakosság körében, a sebészeti és a speciális FFP2-es és FFP3-as típusúakat inkább a kórházakban kell használni.

Koronavírus - Az orvostudomány képviselőivel egyeztetett Orb Merkely Béla Orbán Viktorral egyeztet a Karmelita Kolostorban.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A vidéki lazításokkal kapcsolatban azt mondta, hogy

hazánkban az emberek eddig is megfontoltan cselekedtek, ha most is vigyázunk egymásra – viseljük a maszkot, betartjuk a kellő távolságot, mozgunk, a jó levegőn vagyunk és gyakran és megfelelően mosunk kezet – akkor nem fognak megugrani a fertőzöttségi adatok.

Az országos szűrővizsgálatokat három nappal a lazítások előtt kezdték meg a hazai orvosegyetemek munkatársai, ezért egy elég pontos keresztmetszeti képet kapnak majd ennek eredményeképp.

Emlékeztetett, hogy a reprezentatív szűrővizsgálatot követően is folyamatosan lesznek majd szűrési adatok az országban, melyek a döntéshozókat segíthetik, hiszen az a beteg, aki egy kórházba műtétre bekerül, azon mindenképpen elvégeznek egy PCR-tesztet, ez is hivatalos kimutatásnak minősül. Számos nagy cég is fogja szűrni a munkatársait azért, hogy a dolgozók elkezdhessék a munkát. Az orvosegyetemek továbbra is szűrik a munkatársaikat, hallgatóikat és a betegeiket. Ugyan ez nem egy reprezentatív minta, de kellő mennyiségű adat lesz ahhoz, hogy tendenciajelleggel lehessen belőle következtetéseket levonni. Ha pedig azt érzékelik, hogy az adatokban változás van, akkor két hét alatt elkészülhet megint egy reprezentatív mérés. 

Az országos méréshez 17778 címre küldtek ki meghívót. Azzal számolnak, hogy

a lakcímén elérhető honfitársaink mintegy 70%-a részt fog venni a szűrésen, amely egy nagyon részletes képet fog jelenteni.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat - Bátaszék Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomáson Bátaszéken 2020. május 7-én.
Fotó: MTI: Sóki Tamás

Fontos feladat a precíz, reprezentatív anyagok elkülönítése a tendeciajellegű, számszakilag nem pontos adatoktól. Ezt egy példával érzékeltette: „ha megkérjük a lakosságot, hogy jöjjön el szűrésre, akkor teszem azt, ötvenezer ember megjelenik, de ők nem képviselik a teljes lakosságot, hiszen várhatóan nem, vagy csak nagyon kevesen jönnének el a vidéki zsákfalvak lakó közül, a megjelentek inkább a városiak lennének, illetve azok, akik sokkal egészségtudatosabbak, aggódnak, betartanak minden szabályt, de amikor reprezentatív adatokról beszélünk, akkor az mindig a teljes népességet jelenti és két vizsgálat eredménye más lesz.” – magyarázta.

A most lefolytatott vizsgálatból viszont nagyon pontos adatokat nyerünk

– fogalmazott Merkely Béla. A most zajló országos tesztelésnek kedden már lesznek részeredményei. Utóbbi tartalmazza majd a részvételi arányt és az addigra megkapott fertőzöttségi adatot, ezekből már egy körülbelüli értéket lehet mondani, noha ez nem tekinthető véglegesnek. 

A részeredmények alkalmasak lesznek arra, hogy Budapest vonatkozásában is becsülni tudjunk már. A fővárosi részvétel emelkedést mutat, a Semmelweis rektora pedig mindenkit bíztatott, vegyen részt ezeken a szűréseken, „ezért is teszek meg mindent, hogy meggyőzzem a budapestieket és az ország lakosságát, hogy ha kapott meghívót, akkor jöjjön el, mert annál pontosabb lesz az eredmény.

„Noha nem látjuk még a pontos számokat, azt gondolom, ahogyan

Magyarország más településein, Budapesten is jó irányba fordultak a dolgok”.

– zárta az interjút Merkely Béla. 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.