Szociális érzékenység: válság idején fizetettet többletterheket a rászorulókkal Óbuda DK-s polgármestere

2020. április 6. 10:39 - szerző: 168 Óra

Egy III. kerületben élő asszony kereste meg a 24.hu-t. A hölgy önkormányzati bérlakásban él, de az Óbudai Vagyonkezelő egészen pontosan arról tájékoztatta őt, hogy a közös költség felújítási alapot meghaladó része (a szociális lakbért fizető bérlő kivételével) a bérlőt, azaz a lakáshasználót terheli.

Vagyis ez a nyugdíjából éppenhogy megélő asszonynak havi 12 ezer forintos többletterhet jelent. 

"Sok ember elvesztette a munkáját, sok a kisnyugdíjas, aki 70-80 ezer forintból él. Ebben a vészhelyzetben segíteni kellene, és nem tönkre tenni még jobban az embereket." - mondott a hölgy, majd egy költségszámítást is végzett: a 38 ezer forintos lakbér helyett 50 ezret kell fizetnie, és a rezsit, ami úgy 30 ezer forint. Így jóformán egy fillérje sem marad a 95 ezer forintos nyugdíjából.

A lap kereste a III. kerületi polgármestert is. A DK-s Kiss László vezette önkormányzat azt írta a lapnak, hogy a veszélyhelyzet következményeit enyhítendő több intézkedést is hoztak, de

a közös költség átterheléséből nem engednek.

A tájékoztatás szerint egy február 20-i döntés nyomán kell állniuk áprilistól a költségelvű lakbért fizetőknek a lakás közös költségét. Hangsúlyozzák, hogy ez a költségelvű bérleti díjas lakásokra vonatkozik, a piaci alapú bérletek esetén korábban is így volt, a szociális alapú bérlemények közös költségét pedig továbbra is az önkormányzat fizeti. Ugyancsak az önkormányzat fizeti (minden bérlakástípus esetében) a lakások után a társasház felújítási alapjába tartó összeget.